nlc.hu
Otthon

Sisi kastélyai

A szülői háztól a magyar szerelemig – 6 kastély, amely mély nyomott hagyott Sisi életében

Az uralkodócsaládok tagjai diplomáciai útjaik során egyébként is sok fejedelmi helyen megfordultak, sokszor rezidenciáról rezidenciára jártak. Sisi, az osztrák császárné és magyar királyné ráadásul imádott utazni, és valósággal menekült a császári udvarból, amit börtönnek élt meg. Volt olyan kastély, amit ajándékba kapott, de akadt olyan is, aminek építését maga felügyelte.

Possenhofen kastély

Kezdjük a gyerekkornál. Mint tudjuk, Sisi szabad szellem volt, ami már kiskorában is megmutatkozott, imádta, hogy a természet közelében lehet. A Possenhofen kastély a Starnbergi-tó partján helyezkedik el. Itt nevelkedtek nyolc testvérével együtt. Valóban nehéz lehetett ebből a földi paradicsomból váratlanul a császári udvar szigorú rendjébe csöppenni, hiszen nem Sisit, hanem a nővérét készítették fel arra, hogy Ferenc József felesége legyen, de a szerelem közbeszólt.

A Possenhofen kastély

A Possenhofen kastély /AFP

A fiatal Sisi a possenhofeni kastély előtt /Wikipedia

A fiatal Sisi a possenhofeni kastély előtt (Forrás: Wikipedia)

Annyira szerette ezt a helyet, ahogy ő hívta, „Possi”-t, hogy még császárnéként is gyakran visszalátogatott ide, összesen huszonnégyszer. A későbbi II. Lajos bajor király, hogy Sisi iránti szeretetét kimutassa, megépítette itt a possenhofeni Kaiserin Elisabeth Museum-ot.

Kaiservilla

A császári pár megismerkedésének és eljegyzésének helyszíne nem Bécs, hanem a Salzburghoz közeli Bad Ischl volt. Ekkor még csak bérelték az épületet, amit a császár anyja, Zsófia vett meg nászajándékba a fiának. Neoklasszicista stílusban átépítették és jelentősen kibővíttették. Az új szárnyakat úgy építtették hozzá, hogy az épület E betűt formázzon, utalva a császárné nevére.  A festői hegyek között elhelyezkedő Kaiservilla évtizedekig volt a család egyik nyári rezidenciája.

Kaiservilla Bognár Tibor/AFP

Kaiservilla (Fotó: Bognár Tibor/AFP)

Az egykori császári nyaraló még mindig a Habsburg család tulajdonában van, ma természetesen itt is népszerű múzeum működik, ahol elsősorban Ferenc József mindennapjaira lehet rálátást kapni.

Schönbrunni kastély

A másik nyári rezidencia a schönbrunni kastély volt. Ferenc József itt született és itt is halt meg 1916. november 21-én. Még Mária Terézia uralkodásának kezdetével, 1740-ben vált az udvari élet egyik központjává. A barokk épületegyüttes 1441 helyiségből áll, és gigantikus méretű park tartozik hozzá. Mindezek ellenére a mániákusan tornázó Sisi nem érezte itt jól magát, mint, ahogy a Hofburgban sem. Így túlzás a kedvencei között emlegetni, de nem hagyhattuk ki a felsorolásból, mert mára már összeforrt a nevével. Az itt töltött idő alatt kastély nyugati szárnyának lakosztályaiban, később ugyanott, a földszinten lakott.

Schönbrunni kastély

Schönbrunni kastély (Forrás: Wikipedia)

 

Gödöllői királyi kastély

Következzen a hazai gyöngyszem, ami Erzsébet királyné egyik nagy kedvence volt. 1866-ban járt először Gödöllőn, amikor a kastély lovardájából kialakított hadikórházat látogatta meg. Azonnal a hely szerelmesévé vált, ám Ferenc József nem akarta megvásárolni a kastélyt. Végül a kormánytól kapták meg koronázási ajándékként.

Sisi és a Gödöllői Királyi kastály
Megnézem
Összes kép (6)

A kastélyban 136 helyiség volt, 103 lakószoba, aminek nagyobb része, 67 szoba a személyzeté volt. Erzsébet lakosztálya természetesen a kedvenc színében pompázott, azaz ibolyaszínű volt, azaz még mindig az, hiszen a kastély jelenleg múzeumként üzemel. A császárné a karácsonyokat is itt töltötte a legszívesebben. Összesen 2663 napot (azaz több mint hét évet) töltött Magyarországon, ebből 2000 napot Budán és Gödöllőn.

Miramare-kastély

Sisi 1869 és 1896 között, a Földközi-tengeren való utazásai előtt vagy után összesen tizennégyszer tartózkodott Triesztben. Az olaszországi város ad helyet a Miramare kastélynak, amit Ferenc József bátyja, Habsburg Miksa főherceg és felesége, Sarolta építtettek. A kastély helyét maga Miksa választotta ki, és 1856 és 1860 között épült fel Carl Junker tervei alapján. Nem csoda, hogy Sisi is szívesen járt ide, hiszen csodálatos tengerparti park is tartozik hozzá, ami 22 hektáron nyúlik végig. A kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne.

Miramare-kastély

Miramare-kastély (Forrás: Wikipedia)

 

Achilleon-kastély

A különös szépségpraktikáiról ismert Sisi gyógyulásának fontos helyszíne volt Korfu, ahol saját márványkastélyt is építtetett magában. Az Achilleon munkálatait maga felügyelte, hogy biztosan olyan legyen, amilyenre vágyik. A különös stílusú impozáns épület a fővárostól nagyjából 10 km-re Gastouri falu közelében található. 1890-ben készült el, és Sisi a kedvenc ókori görög hőse után nevezte el. A kertben több szobor társaságában megtalálható a névadó, az íjvesszővel sarkon lőtt Achileusz szobra is.

Achilleon-kastély /AFP

Achilleon-kastély /AFP

 

A császárné megvette az összes szomszédos telket is, hogy közvetlen lejárata legyen a tengerhez. Így 80 hektáros erdő ölelte körül a kastélyt. Valéria lánya, aki a birtokot örökölte, 1907-ben eladta II. Vilmos német császárnak.

Az Achilleon-kastély belülről /AFP

Az Achilleon-kastély belülről /AFP

Erzsébet királyné az Ahílio lépcsőjén, Koppay József Árpád festménye /Wikipedia

Erzsébet királyné az Ahílio lépcsőjén, Koppay József Árpád festménye (Forrás: Wikipedia)

s

Paloták és kastélyok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top