nlc.hu
Meghitt percek

Top karácsonyi menü Magyarországon

Eldőlt, ez a magyarok kedvenc karácsonyi menüje

karácsonyi asztal,

Ha a karácsonyi menüre gondolunk, elsőként mindannyiunknak a halászlé, a töltött káposzta, a mákos guba és a bejgli jut eszébe. A lehetőségek azonban ennél jóval messzebbre mutatnak. A frissen nyílt VIRTU Restaurant a reprezentatív kutatásában annak járt utána, milyenek ételek kerülnek valójában a magyarok asztalára az ünnepek során.

Akadnak kísérletező kedvűek is

A válaszadók 44,6 százaléka ugyanazt a menüt készíti el minden évben, de kisebb módosításokkal, míg 21,3 százaléka teljesen ugyanazt. 30,2 százalék azonban kalandvágyóbb: vannak ugyan visszatérő ételek, de minden évben kipróbálnak valami újat. Elenyésző számú válaszadó számít kísérletező kedvűnek, ugyanis csak a magyarok 3,9 százaléka készít minden évben más-más finomságokat.

Ami a levest illeti, a megkérdezettek túlnyomó többsége (45, 4 százalék) a halászlét preferálja, 33,7 százalék viszont húslevest tesz az asztalra karácsonykor is. A korábban népszerű desszertleves, a borleves 4,9 százalékra esett vissza, 4,7 százalék főz egyéb hallevest, 3,9 százalék a pulykaragu leves mellett teszi le a voksát, 6,3 százalék pedig nem szokott levest enni.

 

Még a rántott gomba is befigyel

A főételek között a töltött káposzta a legnépszerűbb (55,6 százalék), szorosan a nyomában a rántott vagy sült hallal, mely a válaszadók 51,9 százalékának kedvence. A megkérdezettek 32,9 százaléka majonézes vagy ecetes krumplisalátát is tálal a főétel mellé.

A magyaroknál általában a rántott ételek mindent visznek, így a karácsonyi menüből sem maradhat ki a rántott csirke (29,6 százalék), a rántott sertéskaraj vagy borda (26,4 százalék), a rántott sajt (21,5 százalék), valamint a rántott gomba (14,8 százalék).

Jól szerepelt az egyre népszerűbb kacsa: megkérdezettek 19,1 százaléka készít kacsamellet, kacsamájat vagy egyéb, kacsahúsból készült fogást. Népszerű még a vagdalt vagy fasírt, illetve a pulykahús valamilyen formában, ezt a magyarok 13,6 és 13,4 százaléka fogyasztja karácsonykor.

Bejgli vs. mákos guba

A VIRTU felmérése egyértelműen bizonyítja, hogy a legkedvesebb desszertünk minden kétséget kizáróan a bejgli. A megkérdezett háztartások háromnegyedében szerepel ez a sütemény az ünnepi menüben.

A bejglit a mézeskalács követi a népszerűségi listán 45 százalékkal. Népszerű még a zserbó (36,7 százalék), a linzer (26,3 százalék) és a hókifli vagy diós kifli (25,4 százalék). A mákos gubát népszerűnek vélnénk, ehhez képest szerényen (14,2 százalék) szerepelt a közvélemény-kutatáson. Tiramisut 13 százalék készít, 11 százalék kalácsot is süt, 9,5 százalék pedig püspökkenyeret.

Így látja a séf

Lendvai Leventét, a MOL Campus 28. emeletén megnyílt VIRTU Restaurant séfje szerint nagyon sok olyan fogása van a magyar gasztronómiának, amiről egészen egyszerűen megfeledkeztünk és még ünnepek alatt sem kerülnek az asztalra. „Nem szeretném, ha a vargabéles feledésbe kerülne, hiszen a magyarok 2 százaléka sem fogyasztja ebben az időszakban. Ugyanilyen meglepő, hogy a báránysült milyen népszerűtlen” – jegyezte meg.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top