nlc.hu
Meghitt percek

A vatikáni karácsonyfa és betlehem 2023

Csodásak a Vatikán karácsonyi fényei

Hétezer alpesi csillagvirág díszíti a fenyőfát.

A Szent Péter téren felállított fenyőfa fényeit szombat délután kapcsolták fel. Ezzel egyidőben pedig megnyitották a tér közepén álló, obeliszk mellett épített betlehemet is – tudósított az MTI. A 27 méter magas, 56 éves fenyőfa az idén az északnyugati Piemont régióból, Macra hegyi település erdeiből érkezett: a térséget a tartomány elnöke, Alberto Cirio, Macra polgármestere, Valerio Carsetti, valamint a helyi püspök Cristiano Bodo képviselte.

A vatikáni karácsonyfa - Fotó: Franco Origlia/Getty Images

A vatikáni karácsonyfa – Fotó: Franco Origlia/Getty Images

A fenyőt 7 ezer, fehér színű alpesi csillagvirág díszíti, amelyeket erre az alkalomra termesztettek. A havazás illúzióját akarják kelteni a Szent Péter téren.

Fotó: Franco Origlia/Getty Images

Fotó: Franco Origlia/Getty Images

A karácsonyfát vízkereszt ünnepe után újrahasznosítják.

A fenyőfa állításának szokását amúgy a lengyel pápa, II. János Pál vezette be a Vatikánban 1982-től.

A karácsonyfa mellett felállított betlehem - Fotó: Franco Origlia/Getty Images

A karácsonyfa mellett felállított betlehem – Fotó: Franco Origlia/Getty Images

Az épületnagyságú betlehem, amely a hagyomány szerint a fenyő közelében áll, az idén a Lazio tartománybeli Rieti egyházmegye ajándéka. A Szent Péter téri betlehemet Francesco Artese kézműves és munkatársai készítették. A barlangra emlékeztető építmény 7 méter magas és 150 négyzetmétert foglal el. A Greccio környéki kegyhelyeket idézi azok középkori freskódíszítéseivel.

Ferenc pápa szerint az idei betlehem a Szentföldön szenvedő gyerekekre emlékeztet. Kijelentette: miközben a jászolban az apró, szegény és védtelen gyermek Jézust csodáljuk, nem szabad megfeledkezni a Szentföldön élők tragédiájáról.

Egyébként a városhoz közeli Greccióban rendezték meg először Jézus születésének jelenetét 1223-ban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top