nlc.hu
Meghitt percek

A nyolcvanas évek karácsonyai

5 dolog, ami a 80-as években a karácsonyaink része volt, de már eltűntek

Négy évtizeddel ezelőtt, egy egészen más világban a karácsonyokat is némileg másként ünnepeltük, mint napjainkban.

Decemberi készülődés

A karácsonyi készülődés ideje a nyolcvanas években jellemzően még a decemberi hónapra korlátozódott. Ekkor jelentek csak meg a karácsonyi kirakatok és dekorációk, ezekben a hetekben szereztük be az ajándékokat és az ünnepi menü hozzávalóit, és úgy általában véve is, az advent időszakára esett az ünnepre való lelki és gyakorlati ráhangolódás. Így rövidebb idő alatt, de talán intenzívebben élhettük meg a karácsony élményét, mint manapság, amikor már októberben elkezdődik az ünnepi hangulat fokozása.

Hó 

Négy évtizeddel ezelőtt még nem ment ritkaságszámba a fehér karácsony. Nem csak műhavat láttunk ilyentájt, sőt legfőképpen nem azt és nem kellett hegyvidéki tájakra utaznunk ahhoz, hogy megtapasztalhassuk a havas karácsony hangulatát. Bőven elég volt akár a nagyvárosban is csupán kinéznünk az ablakon. 

Karácsonyi kirakat a 80-as évekből

Karácsonyi kirakat a 80-as évekből (Fotó: Fortepan/Bauer Sándor)

Karácsonyi üdvözlőlapok

Az internet előtti (ős)korban alapnak számított, hogy szeretteinknek, barátainknak kézzel írott karácsonyi üdvözlőlapokat adtunk fel postán, és december közepe tájékán a mi postaládánkba is szállingózni kezdtek az ünnepi képeslapok. 

Eklektikus karácsonyfák

A karácsonyfára rogyásig pakoltuk a legkülönfélébb stílusú és színű díszeket, girlandokat, konzum és zselés szaloncukrokat, színes fényfüzéreket, az eklektika vagy – más megközelítésben – a tomboló giccs jegyében. Az örök klasszikus lucfenyő divatos konkurenciája pedig nem a nordmann, hanem a hosszú tűlevelű erdei fenyő volt. 

Karácsony a 80-as években

Karácsony a 80-as években (Fotó: Fortepan / Kis Péter)

Kevin nélkül

A karácsonyaink bizony Kevin nélkül teltek el és nem is éreztünk magunkban emiatt semmiféle űrt. Tekintve, hogy az ikonikussá vált Reszkessetek, betörők! filmtrilógia első részét csak 1990-ben mutatták be. 

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top