nlc.hu
Család

A szakértők szerint ezért érdemes korán elkezdeni az ünnepi készülődést

„Mintha valaki már esküvője előtt menyasszonyi ruhában járna” – lehet-e túl korán feltenni a karácsonyi dekorációkat?

Nem vagyunk egyformák, van, aki már az ősz közepén az ünnepekre készült, van, aki megvárja a decembert, sőt, a szenteste napját. De mit gondolnak erről a szakértők?

Néhány nappal ezelőtt a szobát a függöny mögül sejtelmes fény árasztotta el, mint kiderült a szemben lévő házban szinte mindenki egyszerre pakolta ki az ablakba és az erkélyre a karácsonyi fényeket, amelyek sokszor egész éjjel világítanak. Úgy tűnik, az enyhe ősz után sokan alig várták, hogy megérkezzenek a fagyok, hiszen azok a tél, vagyis az adventi időszak eljövetelét jelzik. Persze mi ez ahhoz képest, hogy az üzletekben már októberben is riszálja magát a Mikulás

Az, hogy kinél mikor kezdődik az ünnepi készülődés – aminek ugye fontos sarokpontja az otthonunk feldíszítése -, abban komoly eltérések vannak, jól látszik ez azokból a válaszokból is, amiket akkor kaptunk, amikor néhány héttel ezelőtt a Facebookon megkérdeztük a követőinket, ők mikor kezdenek el karácsonyra dekorálni. Nagyon sokan osztották meg, hogy náluk mi a szokás, és ugyan pontos statisztikát nem készítettünk, úgy tűnik, a legtöbben az első adventi hétvégén öltöztetik ünnepi díszbe az otthonukat.

Nálunk minden évben az adventtel kezdődik a karácsonyi ráhangolódás. Nem a vallási tartalma miatt, hiszen ateisták vagyunk. Az ünnepi dekoráció azonban sokkal elviselhetőbbé teszi az év legsötétebb, leglehangolóbb időszakát a sok fénnyel, a gyönyörű díszekkel, a meghitt hangulatával. A szívet és a lelket is melengeti a fahéj, szegfűszeg, narancs és a gyömbér illata, az esti forró tea vagy csokoládé, a karácsonyi dallamok.

Ebben az időszakban már az is ünnep, mikor egy fáradt nap után hazaér az ember. Számunkra a karácsony a család, az összetartozás, a szeretet ünnepe, és nem a megváltó megszületését, hanem a fény, a természet és az élet feltámadását várjuk a hosszú, sötét téli napok után. A gyerekeim már felnőttek, úgyhogy a valódi ajándék az, hogy ilyenkor többet lehetünk együtt. Nagyon nem szeretem a telet, de a karácsonyi időszak az év legkedvesebb időszaka számomra” – írta egyik olvasónk.

„Advent első vasárnapja előtti napon. Addig még az őszi díszek, színek vannak. Akkor készítem el az adventi koszorút is. Nagyon zavar, hogy október végén már a boltokban ott a karácsony. Túl hosszú az idő, nincs meg az a jó kis decemberi hangulat, a rákészülés” – jegyezte meg egy másik kommentelő, akivel mások is egyetértenek. „Az advent azt jelenti, várakozás. Ha már november elején dekorálunk, várakozunk, amikorra eljön amit annyira vártunk, teljesen belefáradunk, belefásulunk, megszokottá válik. Elmúlik az öröm. Nem lehet örülni hónapokon át. Szerintem” – érkezett egy hasonló válasz. 

Nekem ez olyan, mintha valaki, az esküvője előtt egy hónappal már menyasszonyi ruhában járkálna. És le sem veszi egy hónapig!

– írta egy harmadik hozzászóló.

Fiatal nő adventi díszt készít

Fotó: Pexels

Van, aki egyetért a fentiekkel, de őt hamarabb el szokta kapni az ünnepi hangulat. „Oly gyorsan rohan az idő! Minél tovább akarom élvezni ezt a hangulatot, és várva várni a karácsonyt, hisz egész évben ezt várom, imádom!”

És ezzel nincs egyedül. „Az én kis diótörőim már vagy három hete kint sorakoznak a polcon, a karácsonyi falucska is épülget már .Mi mindig hamar díszítjük fel a fát, amikor elkezdik árulni őket elsők között megveszem, és fel is díszítjük november közepe vége felé. Most sem lesz másként, bár itt nálunk már szinte alig lehet karácsonyi dekorációt kapni, ki vannak fosztva a boltok. Augusztus végén már árulták őket. Akkor még nem vettem , mert hát még csak az őszre hangolódtunk. Már megbántam!”

Vannak olyanok is, akik a fokozatosságban hisznek. „Adventre csak a koszorút teszem ki. Karácsonyra csak az ünnep előtti héten, de akkor is csak lépésenként készülök. Minden nap egy picit hozzáteszek. Sokat van nálunk az unoka, így nem veszti el az érdeklődését” – írta egy nagymama. Bőven akadnak, akik egyébként szenteste napjáig várnak. „Nekem december 24-én a karácsonyfa-díszítéssel kezdődik az ünnep, és január közepén bontunk fák, de a dekorációt néha a nyuszi viszi.”

Az ünnepi időszakot pedig más is szereti kihúzni. „Általában mire jön a Mikulás minden kész, a lépcsőháztól az erkélyig feldíszítve a lakás, és bizony a fám is. A Mikulás hozza a családomnak a karácsonyi figurákkal sütött mézeskalács sütit is. Nekem a legszebb ünnep a karácsony, imádom a csillogó-villogó mütyürkéket a lakásban és a fán. Ráadásul február végén szoktam leszedni, és megszüntetni a karácsonyi hangulatot.”

Mindeközben vannak olyanok is, akik egyáltalán nem hisznek a készülődésben, nekik ez az időszak másról szól. „Nincs dekorálás, nem szeretem…csak 24- én minimális. Az ünnep nem a díszekben, nagy zabálásokban van, hanem a szívben” – írta egy olvasó.

És jöjjön az a hozzászólás, ami pedig a teljes elfogadás jegyében született, és ezzel nagyon is passzol az ünnepi időszakhoz.

Ki, mikor szeretné! Van aki szeret ráhangolódni az ünnepre és már november közepén feldíszíti a lakását. Van aki december 24-én kezdi, szinte az utolsó percben. Nem hiszem, hogy másnak köze lenne hozzá.

Persze nem mindenki ilyen megértő, korábban írtunk arról, hogy egy háromgyerekes anyuka, Caroline Gabe már szeptemberben feldísztette a házat, mert szerinte ez majd felvidítja a helybelieket egy nehéz év után, és ugyan volt, aki örült ennek, volt, aki rosszallóan csóválta a fejét. De volt más is, aki már idő előtt felállította a karácsonyfát, és kapott hideget és meleget is utána, mert nagyon sokan nem értették, mégis mi szükség van erre.

Pedig a szakértők szerint a korai készülődés nem is olyan rossz dolog. egy, a Journal of Environmental Psychology című folyóiratban 1989-ben megjelent tanulmány szerint ugyanis azok, akik korán felteszik a karácsonyi díszeket, barátságos és nyitott embereknek tűnhetnek mások szemében, és állítólag egyéb pozitív hatásai is vannak annak, ha hamarabb sikerül nosztalgikus hangulatba kerülni.

Ha arról van szó, hogy miért szeretjük a karácsonyt, miért várjuk annyira, akkor a nosztalgiafaktor bizony nagyon sokat nyom a latban. „Számos oka lehet, hogy valaki nagyon korán akarja felrakni az ünnepi dekorációt; a leggyakrabban a nosztalgia az, ami meghúzódik a háttérben, az emberek alig várják, hogy újra élhessék a varázslatot, vagy hogy kompenzálni tudják a múltbéli rossz emlékeket. A stresszel és szorongással teli világban az emberek szeretik, ha van, ami boldoggá teszik őket, és a karácsonyi dekorációk felidézik ezeket az erős gyermekkori érzéseket, visszavezetnek minket abba a varázslatos, izgalommal teli világba” – nyilatkozta Steve McKeown pszichológus.

Fiatal nő karácsonyi ajándékot csomagol

Fotó: Pexels

Amy Morin, aki szintén pszichológusként dolgozik, hasonlóan látja ezt a kérdést.  „Az ünnepi időszak nosztalgikus érzést kelt bennünk. A nosztalgia segít összekapcsolni az embereket a múltjukkal, és segít megérteni, honnan jöttek. Sokak számára a karácsonyi készülődés egyfajta módja annak, hogy felidézhessék gyermekkorukat”. Hozzátette, sokaknak az, hogy ünnepi díszbe borítják otthonaikat, segít felidézni azokat a kellemes emlékeket is, amelyek az azóta már elhunyt szeretteikhez kötődnek, a meglazult kapocs pedig így ismét szorosabb lesz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top