A karácsony többek között arról híres, hogy ilyenkor a legtöbben átadják magukat a bűnös élvezeteknek: a rengeteg süteményt és a finomabbnál finomabb fogásokat senkinek nem kell bemutatni. Utólag azonban gyakran elhangzik a háztartásokban, hogy „bárcsak ne ettem volna ennyit” vagy „bár kevesebb édességet ettem volna”. Ipsits Anita, élelmiszergyártócég-tulajdonos receptjei segítenek, hogy finomat együnk, de ne bánjuk meg utólag.
Mézeskalács ízű almás palacsinta – (gluténmentes, tojásmentes, szójamentes, tejmentesen is elkészíthető)
Hozzávalók (kb. 4-6 darabhoz):
100 g alma, meghámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve (nem kell kinyomkodni)
5 g citromlé
10 g ötszörös erősségű édesítőszer
40 g tej (lehet laktózmentes, kókusztej, mandulatej vagy más növényi tej)
40 g Szafi Life speciális lisztkeverék
1 g mézeskalács ízű fűszer
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a lereszelt almát, citromlevet, édesítőszert, tejet, a fűszert és a lisztkeveréket. Hagyd pihenni a masszát 5 percig, hogy a liszt megszívja magát. Közben egy palacsintasütőt kenj ki vékonyan egy kevés olajjal, és kezdd el melegíteni közepes hőfokon. Egy evőkanál segítségével adagold a masszát a serpenyőbe, és lapítsd el a kanál hátuljával. Süsd mindkét oldalát néhány percig, amíg szép aranybarna lesz.
Tálalás:
Porcukorral vagy por állagú eritrittel megszórva tálald. Melegen a legfinomabb, akár reggelire is tökéletes választás!
Linzer (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, hozzáadott cukortól mentes, vegán)
Hozzávalók 14 db linzerhez:
150 g Szafi free útifűmentes fehérkenyér lisztkeverék
15 g négyszeres erősségű édesítő
10 g vaníliás eritrit
8 g Szafi Reform sütőpor
100 g puha vegán vajhelyettesítő
25 g szobahőmérsékletű víz
6 g Szafi Reform bambuszrostliszt a gyúráshoz és nyújtáshoz
plusz lekvár a linzerkarikák töltéséhez
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk össze a vajhelyettesítővel, öntsük bele a vizet és gyúrjuk össze. Ezután, fedjük le az edényt 30 percre tegyük a fagyasztóba Ha letelt a pihentetésre szánt idő, borítsuk a tésztát lisztes munkafelületre, gyúrjuk át, és
nyújtsunk belőle 0,5 cm vastag lapot. Szúrjuk ki 6 cm széles szaggatóval, és rakjuk őket sütőpapírral fedett tepsire. A leeső részeket addig gyúrjuk, nyújtsuk és szaggassuk újra, míg a tészta elfogy. Összesen 28 db lesz.
Sütés:
180 fokra melegített sütőben, alsó-felső programon 14-16 perc. Ha kisült a tészta, néhány percig hagyjuk hűlni a tepsin, mert forrón még törékeny. Amikor kihűltek a korongok, lekvárral töltsük meg, és zárható dobozban pár órára tegyük hideg helyre.
Gluténmentes mézízű puszedli (tejmentes, tojásmentes, szójamentes, hozzáadott cukortól mentes, vegán)
Hozzávalók:
250 g Szafi Free útifűmentes fehér kenyér lisztkeverék
70 g finomra őrölt mandula (cserélhető dióra, földimandula panírmorzsára)
15 g zsírszegény kakaópor
18 g négyszeres erősségű édesítő
20 g vaníliás eritrit
2 g só
8 g Szafi Reform sütőpor
6 g mézeskalács fűszerkeverék
6 g reszelt citromhéj
70 g vegán rostszirup
130 g szobahőmérsékletű víz
20 db negyedelt dió, sütés után a puffancsok tetejére
100 g paleo csokoládé 15 g paleo olajban olvasztva a sütés utáni forgatáshoz
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat a citromhéjjal, majd öntsük bele a vizet, a szirupot és fakanállal dolgozzuk csomómentesre. Ezután fedjünk le egy tepsit sütőpapírral, majd kis méretű fagyimérő kanállal adagoljuk ki a masszát, vizes kézzel sodorjuk át (20 db lesz a fenti mennyiségű alapanyagokból), és rakjuk az előmelegített sütőbe.
Sütés:
180 fokra melegített sütőben, alsó-felső programon 15 perc. Ha kihűltek a puffancsok, mártsuk meg őket az olvasztott csokiban, és rakjunk egy negyed dióbelet a tetejükre. A csokoládé dermedéséig rakjuk a hűtőbe.
Gluténmentes sütőtökös Dörmi maci/muffin (tejmentes, tojásmentes, szójamentes, hozzáadott cukortól mentes, vegán)
Hozzávalók:
200 g Szafi Life speciális lisztkeverék
50 g őrölt dió
18 g négyszeres erősségű édesítő
12 g Szafi Reform sütőpor
2 g só
1,5 g Szafi Free mézeskalács fűszerkeverék
40 g paleo olaj
100 g sült, kihűtött sütőtök
200 g hűtőhideg mandulaital
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Mérjük egy edénybe, a tököt, a tejhelyettesítőt, az olajat, botmixerrel pépesítsük, majd öntsük a száraz keveréket a tökös pépbe, és fakanállal dolgozzuk csomómentesre. Ezután osszuk a masszát 6 db szilikon formába (a forma tetejéig érjen a tészta), a maradékot pedig 3 db szilikon muffin formába, majd rakjuk az előmelegített sütőbe. A tészta sűrű lesz, de nem kell tovább hígítani, a formába pedig bőven vizezett kanállal simítsuk el.
Sütés:
180 fokra melegített sütőben, alsó-felső programon 35 perc. Ezután nyissuk ki félig a sütőajtót, 20 percig hagyjuk még benne, majd ezután fordítsuk ki rácsra.
Gluténmentes püspökkenyér Szafi Free útifűmentes fehér kenyér lisztkeverékből (tejmentes, szójamentes, hozzáadott cukortól mentes)
Hozzávalók 1 őzgerinc formához:
80 g Szafi Free útifűmentes fehér kenyér lisztkeverék
30 g négyszeres erősségű édesítő
2 g só
30 g paleo olaj
50 g mazsola
100 g aprított aszalt sárgabarack
100 g aprított paleo csokoládé
100 g aprított, héjas mandulabél
6 db tojásfehérje (229 g)
5 g olaj a forma kenéséhez
10 g Szafi Free útifűmentes fehér kenyér lisztkeverék a forma szórásához
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet az aszalványokkal, a mandulával és a csokival. Verjünk kemény habot a tojásfehérjékből az édesítővel és a sóval, majd óvatosan forgassuk bele a lisztes keveréket. Kenjünk ki olajjal egy fém őzgerincformát, rázzuk el benne a lisztet, majd egyenletesen simítsuk
el a masszát, és rakjuk az előmelegített sütőbe.
Sütés:
180 fokra melegített sütőben, alsó-felső programon 35 perc. A püspökkenyér súlya 647 g, mely 12 szeletre vágható.