Nevenincs2

Müzli és egészség

Egyre kedveltebb reggeli étel a müzli, illetve annak sokféle szeletes változata.

A müzli többek között B1-, B2-, B6- és B12-vitaminban, továbbá vasban, mangánban, rézben, káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban gazdag, ezen kívül magas élelmirost tartalma miatt megkönnyíti az emésztést. Akik egyoldalúan táplálkoznak, gyakran hiányt szenvednek ezekből az anyagokból. A müzli olyan összetételben tartalmaz gabonát, friss vagy szárított gyümölcsöt illetve magvakat, amivel nagymértékben hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. Ezen kívül laktató, így rendszeres fogyasztásával a túltápláltság is megelőzhető. Segít a betegségek leküzdésében, és energiával látja el a szervezetet.

Mit nyújtanak az egyes müzlifajták?

Alapmüzlik: Főként pelyhekből állnak, kevés magvat tartalmaznak, ezért energiaszegények, és arra szolgálnak, hogy ízlésünk szerint gazdagítsuk őket.
Gyümölcsös müzlik: Fagyasztva szárított gyümölcsökben gazdagok, így C-vitamin tartalmuk magasabb, ezért télen különösen hasznosak. B6- vitamin tartalmuk miatt pedig stimulálják a fehérjeanyagcserét.
Csokis müzlik: Ízük miatt az egyik legkedveltebb müzlik, melyek amellett, hogy energiát adnak, jobb kedvre is derítenek.
Diós-magvas müzlik: E-vitaminban gazdagok, ezért megkötik a káros szabadgyököket. Jótékony hatással vannak továbbá a bőr szépségére, feszességére, a vérnyomásra és a koleszterinszintre.
Csicsókás müzlik: Igazi újdonságnak számítanak a piacon. A csicsóka többek között cukorbetegség esetén jótékony hatású, ezen kívül kalciumban, foszforban és E-vitaminban gazdag.
Pirított müzlik (crunchy): Az összetevőket növényi olajon kissé megpirítják, majd forrón mézzel vagy gabonasziruppal bevonják, amitől kellemesen ropogóssá válik. Az ilyen müzlik A- és E-vitaminban, foszforban bővelkednek, ezen kívül egyenletes energiaellátást biztosítanak.

Milyen az ideális müzli?
-> Ötféle gabonából áll: búzából, árpából, zabból, kölesből és rozsból. Jó, ha ezek hántolatlan állapotban kerülnek felhasználásra, mert magasabb a vitamin-, ásványi anyag és rosttartalmuk. Ezeket általában nyersen lapítva, pörkölve, őrölve, extrudálva vagy pelyhesítve használják fel. A pelyhesítés csak a gabona fizikai szerkezetét változtatja meg, így a gabonapelyhek tartalmazzák az eredeti alkotórészeket. Élelmi rostokban gazdag, az emésztést jótényokan befolyásoló élelmiszerek.
-> Csíraképes, vegyszermentes termesztésből származó gabonákból áll. Ma már egyre többféle biomüzli kapható, amelyekben jobban megbízhatunk.
-> Műaromáktól, E-számoktól és egyéb kémiai adalékanyagoktól mentes. Hozzáadott cukor helyett inkább a mézzel édesített müzliket részesítsük előnyben.
-> Az instant, továbbá a kókuszdió- vagy pálmaolajjal készült gabonapelyheket túl magas nátriumtartalmuk miatt érdemes kerülnünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top