nlc.hu
Nyári emlékek

Az egyszerű házimunkák is rejtenek veszélyeket

Bárcsak tudtam volna kezdő háziasszonyként! – Az egyszerű házimunkák is rejtenek veszélyeket

Vigyázni kell a házimunkákkal, nemcsak fárasztóak, de még akár sérüléseket is okozhatnak, ha nincs rutinunk a háztartás vezetésében. (X)

Kezdő háziasszonyként, alig 22 évesen fogalmam sem volt róla, hogyan kell vezetni egy háztartást rendesen. Persze édesanyám igyekezett átadni a tudást még gyerekkoromban, nem kímélt, nekem is kellett házimunkákat végezni, amíg otthon laktam, de az, hogy mindent kézben tartsak a háztartás körül, nagy falatnak bizonyult. Nem is kerültek el a sérülések és a rutin hiánya miatt szerzett sebek.

A házimunkákban rejlő veszélyek

A főzéstől és porszívózástól kezdve egészen a falfestésig széles skálán mozog azoknak az eszközöknek a sora, amiket háziasszonyként használnunk kell egy háztartás vezetése közben. Ha pedig még kert is van, akkor a balesetveszélyes eszközök száma is növekszik, úgyhogy amellett, hogy arra fókuszálunk, hogy elvégezzük a házimunkákat és feladatokat, muszáj a sérülések lehetőségére is nagyon odafigyelni. Nemcsak amiatt, mert mondjuk éles a kés a kezünkben, hanem mert például sok házimunka olyan repetitív mozdulatokból áll, amik rövid vagy hosszú távon is sérüléseket okozhatnak.

Főzés: A konyhában éles késekkel kell bánni, közben forró víz, olaj égetheti meg a bőrünket, és még számtalan veszélyforrás leselkedik ránk. Mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy a konyha az egyik legveszélyesebb hely a lakásban, nem véletlenül ez az első általában, amit elzárnak ráccsal a kúszó-mászó babák elől. Ha főzésről van szó, akkor biztos, ami biztos alapon jó, ha a kezünk ügyében van egy direkt hűsítéssel fájdalmat csillapító sebkezelő gél, pl. BepanGel is.

Fiatal nő háttal állva mosogat

A házimunka veszélyei (Kép: Getty Images)

Kéziszerszámok használata: Egy jó kis fűrész vagy fúró, és máris elénk tárul a sürgősségire rohanás lehetősége. De igazából egy egyszerű csavarhúzó is elég ahhoz, hogy félreszaladjon és a kezünkbe álljon.

Takarítás: Amikor tologatjuk a porszívót, felmosunk vagy ablakot pucolunk, akkor ugyanazokat a mozdulatokat ismételjük sok ideig, ami izomfájdalomhoz, húzódásokhoz is vezethet. Egy orvos ismerős javaslata szerint érdemes bemelegíteni a takarítás előtt pont úgy, mint edzéskor szoktunk.

Kerti munkák: Gereblyézés, fűnyírás, metszés – mind éles eszközzel történik, ráadásul még ugyanazt a mozdulatot is ismételjük, úgyhogy duplán magukban hordozzák a sérülés esélyét. Ha pedig a kertben vágjuk meg valahol a kezünket, lábunkat, hajlamosak vagyunk legyinteni és nem szaladunk be rögtön fertőtleníteni a sebet, így még fertőzésveszélynek is kitesszük magunkat.

Fellépők és létrák használata: A magasabb szekrényekhez és polcokhoz, függönyökhöz, ablakpucoláshoz általában szükségünk van fellépőre vagy létrára. Mindkettő óriási segítséget jelent a házimunkák során, ám közben azért nem lehet eltekinteni attól sem, hogy veszélyes, ha elveszítjük az egyensúlyunkat és leesünk róluk.

Hogyan kerüljük el a sérüléseket?

Biztonságos vágás: Tartsd élesen a késeket! A tompa pengék elcsúszhatnak a húson és zöldségeken, hirtelen beleszaladhatnak a végtagjaidba, ami aztán vezethet súlyosabb problémához is. Az éles kés ebből a szempontból biztonságosabb, de azért ha éles kést használsz, védd a másik kezed, nehogy az ujjbegyeidet vágd a répa vagy a kolbász helyett. És soha ne használd a tenyeredet vágódeszkának, még avokádóvágás közben sem!

Tartsd kéznél a gyakran használt eszközöket: Találd ki úgy a tárolást, hogy ne kelljen túl gyakran használni a fellépőt és a létrát. Felülre inkább a ritkábban használt holmikat pakold, a mindennapos használatban lévő tárgyakat pedig tartsd elérhető távolságban.

Viselj kesztyűt: A kertben szerzett sérülések megelőzésében sokat segíthet az is, ha kesztyűben végzed el a kerti munkákat. A karcolásoktól és kisebb sebektől mindenképp megvéd a kertészkedéshez való kesztyű, ezzel pedig csökkented a fertőzés veszélyét is.

Figyelj a világításra: A profik tudják, hogy egy jó lámpa fél siker a háztartásban. Ha a munkaterület, ahol épp a házimunkát kell végezned, jól van megvilágítva, akkor sokkal pontosabban tudsz dolgozni, tisztábban látod, mit csinálsz és elkerülhetsz egy csomó véletlen sérülést.

Vágás esetén

Ha megvágtad magad, akkor mosd le a sebet tiszta vízzel, és enyhe nyomással, tiszta gézlappal állítsd el a vérzést, majd kend be olyan készítménnyel, ami egy lépésben fertőtlenít és gyógyít – a Bepanthen Plus krém pl. ilyen. Ha nem áll el 15 percen belül a vérzés vagy zsibbad, érzéketlenné válik a sérült terület, akkor viszont irány a sürgősségi, hogy egy orvos kötözze be a sérülésedet.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top