Otthon

Így kerüld el a mosási bakikat

Mosási baleset a legszuperebb házitündérrel is előfordulhat, hiszen nem vagyunk tökéletes robotok. Ha már megvan a baj, nem kell kétségbeesni, van pár praktika, amivel javíthatunk a helyzeten.

Persze vannak végleges következménnyel járó bakik, ruhák, amiket már nem lehet újjávarázsolni, itt előre kell menekülni: más felállásban kell hasznosítani őket. A lényeg, hogy nem elég a szennyest bedobálni a mosógépbe, az optimális végeredmény elérése érdekében előtte sajnos válogatni kell.

Színek, anyagok, illatok

A szétválogatás egyik legfőbb szempontja a szín. Soha ne keverjük a színes ruhákat a fehérekkel. Abból csak baj lehet. Anyaguk alapján is csoportosíthatjuk a szennyes ruhákat, hiszen más hőfok kell egy gyapjú- és nagyon más egy szintetikus anyagnak. A harmadik fő szabály pedig, hogy a kutya takaróját ne mossuk együtt a fehérneműinkkel. Nem tesz jót neki.

Kutassunk át mindent

A legidegesítőbb, mikor sötét ruhákat mosunk, és utólag derül ki, hogy a fekete tréningnadrág zsebében maradt egy papír zsebkendő. Oda az egész mosás. Vagy? Teregesd ki a ruhákat, mintha mi sem történt volna, és ha megszáradtak, a nagyobb darabokat ki tudod rázni, esetleg szöszösszeszedő hengerrel leszedni.

Színek szerint válogassuk szét a szennyest

Újra fehér

Ha a fehérek közé bekerül egy színes, akkor az visz mindent. Ne várjuk meg, míg megszáradnak, mert onnantól nagyon nincs mit tenni. A mosógépből kiszedve rögtön áztassuk fehérítőbe akár egy éjszakára (fontos, hogy a mosási balesetben érintett ruhák anyaga bírja a fehérítést). Másik megoldás, ha sima vízbe áztatjuk az elszíneződött ruhákat, majd szódabikarbónás vízben kimossuk mosógépben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top