Nyereményjátékok

Kínos dolgok

A székrekedés sokak számára ismert és gyakori jelenség, ugyanakkor tabutéma: ha beszélünk is erről, az halk, bizalmas stílusban, esetleg viccelődésbe burkolva történik.

De miért és mióta számít a székelés és ezzel együtt a székrekedés kínos témának?

Testünk természetes működésének takargatása, a korábban mások szeme láttára végzett tevékenységeink elrejtése talán a 17-18. században kezdődött.

A paraszti házakban gyakran több generáció lakott egy szoba-konyhában, ahol a szeretkezésre, tisztálkodásra nem lehetett elvonulni és télen bizony a kis-nagy dolgoknak az elvégzése is a család több tagjának szeme láttára, fedeles éjjeli-edénybe történt.

A paraván már lehetőséget adott a takargatásra, a kerti pottyantós budik pedig magánszféra kialakulását jelentették. A korábbi egyterű mellékhelységeket először a kastélyokban, polgári házakban felváltották a bilizés céljára használt külön helységek. Az angol WC már mindenhol egyszemélyes helységbe került. A mindennapos testi megnyilvánulások elrejtésével párhuzamosan kialakult, hogy az azokról történő beszélgetést erőteljesen ellenezték, rosszallották.

Változnak az idők és változnak az emberek: most abban a korban vagyunk, amikor a “tiltottnak” vagy “tabunak” minősített dolgokat ismét nyíltabban lehet megfogalmazni, igaz legkönnyedébben a humor eszközével, hiszen így sikerül legyőznünk a kínos érzéseket és helyzeteket. Az illemtan szabályainak betartása sajnos nagyon keveseknek sikerül, a többség érzéketlenné vált és nem is érti, hogy a túlzott szabatosság nem lehet cél.

Talán a nők jobban figyelnek mások rosszallására, náluk több jele van annak, hogy kínos vagy tabunak számító témák szóba kerülnek: általában könnyebben pirulnak el, szegezik tekintetüket a padlóra, vagy fordítanak hátat számukra kellemetlen téma előkerülése esetén.

Hogyan azonosítsuk be, hogy székrekedésünk van-e?

Legtöbben már magát az erőlködést is székrekedésnek tekinti, ezzel szemben a konvencionális orvosi gondolkodás a 3 napnál ritkább székletürítést tekinti székrekedésnek!

A hashajtók

A székrekedésben szenvedők először rendszerint étrendjük (megnövelt rost- és folyadékbevitel) és életvitelük (több mozgás) megváltoztatásával próbálják problémájukat orvosolni. Bár ezek a módszerek valóban sok esetben hatásosak, a krónikus székrekedésben szenvedők állapotán általában nem segítenek.

Sok esetben a hashajtók jelentik a hatékony megoldást, azonban nem mindegy, hogy a sokféle lehetőség közül melyiket választjuk.

Rövid áttekintésünk ebben nyújt segítséget:

A rostok (térfogatnövelők). Nagy a vízkötő képességük, így növelik a béltartalmat és összehúzódásra késztetik a vastagbelet. Adásuk azonban gyakorlatot igényel, mert a panaszokat jelentősen fokozni képesek. Ennek oka egyrészt az, hogyha elégtelen a folyadékfogyasztás, akkor a hatásukat nem tudják kifejteni, másrészt a rostoktól a szervezet által „elszívott” víz a rostokat kemény dugóvá formálja, így a tünetek fokozódnak. Hatásuk meglehetősen hosszan alakul ki, ezért a székrekedés gyors kezelésére nem alkalmasak.

A növényi eredetű hashajtók a vastagbél izomműködésének serkentésével hatnak, emellett vizet is szívnak a vastagbélbe. Ide tartoznak például a szenna, az aloe, a varjútövis vagy a rebarbara kivonatot tartalmazó szerek. Rendszeres szedés mellett azonban hatásuk fokozatosan csökken, és hozzászokás fejlődik ki. Mivel ezek a hashajtók növényekből készülnek, előfordulhat, hogy kis mennyiségben szennyezőanyagokat is tartalmaznak.

Az ozmotikus hashajtók, például a keserűsó; vizet szívnak a vastagbélbe, amellyel könnyebben továbbíthatóvá teszik a székletet. Mivel a bevitt só egy részét a szervezet felszívja, magas vérnyomás, szívizomgyengeség vagy vesebetegség esetén alkalmazásuk nem javasolt. Hatásuk lassabban alakulhat ki, szedésük során pedig hányinger és diszkomfort léphet fel.

Ezen csoportba tartozik a laktulóz (cukoralkohol) is, melynek elbontása során rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, továbbá metán- és hidrogéngáz fejlődik. A keletkezett zsírsavak a bél perisztaltikus tevékenységét fokozzák, illetve az ozmotikus aktivitás miatt hígítják és növelik a széklet térfogatát. A laktulóz bomlása során keletkező gázok puffadást, flatulenciát okozhatnak, amelyek a meglévő puffadásos tüneteket tovább ronthatják.

Kiváló megoldást nyújtnak a bélre ható stimuláns hashajtók. Ezek a vastagbél izmait serkentik, így közvetlenül visszaállítják a vastagbél természetes mozgását, csökkentik a víz és a sók visszaszívását a vastagbélből, ezáltal növelik a széklet mennyiségét és lágyítják az állagát. Ilyen hatóanyagot tartalmaz például a Dulcolax® bevont tabletta és a Guttalax® cseppek.

A székrekedés megszüntetése – szükség lehet rá

Előfordulhat, hogy mégsem minden ideális körülöttünk. Például betegek vagyunk és kísérő tünetként szorulás alakul ki. Lehetünk egészségtől duzzadók, ha roppant stresszes az életünk. A munkahelyi, a családi feszültségek terhei, konfliktusaink és bánataink úgy hatnak az emésztőrendszerünkre, hogy az a működése lassulásával, székrekedéssel reagál.

Ha ilyenkor nem segítenek az általában tévhiteken alapuló innen-onnan kapott jó tanácsok mint: “igyál több folyadékot, egyél több rostdús ételt, stb.”, akkor nincs más hátra, mint egy olyan hashajtót keresni, amely kiszámítható módon, hatásosan és kíméletesen szünteti meg a szorulásos panaszokat.

A Dulcolax® bevont tabletta egy olyan klinikailag igazolt hatású, kipróbált hashajtó készítmény, amelyet elsőként választandó kezelésként lehet alkalmazni a természetes ritmus visszaállítására.

A Dulcolax® hashajtó hatásos, ugyanakkor kíméletes. Speciális védőbevonatának köszönhetően ott hat, ahol kell és a szervezetet nem terheli feleslegesen. Hatása kiszámítható, 6-12 óra. Mindez azt jelenti, ha este bevesszük a Dulcolax® bevont tablettát, reggel jelentkezik a várt hatás.

Mindazoknak pedig, akik a cseppforma alkalmazását részesítik előnyben, a Guttalax® hashajtó cseppeket ajánljuk. Hatása kíméletes és a dózisát egyéni igényeink szerint állíthatjuk be. Érdemes alacsonyabb cseppszámmal kezdeni és szükség szerint emelni az adagot. Célszerű este bevenni, ha reggelre kívánjuk a várt hatást. Cseppformája miatt könnyű lenyelni.

A Dulcolax® bevont tabletta és a Guttalax® cseppek vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban és egészségpénztárban elszámolható gyógyszerek. A Dulcolax® recept nélkül kapható, biszakodil hatóanyagú gyógyszer. A Guttalax® recept nélkül kapható nátrium pikoszulfát hatóanyagú gyógyszer.

 

———————————————————————————————————————————

 

 


A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

 

———————————————————————————————————————————

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top