Öltözködjünk

A napra lehet nézni…

A nyári hónapok egyik fontos kelléke – a fürdõruha és a naptej mellett – a napszemüveg. Legalább olyan nélkülözhetetlen, mint a strandtáska és a szájfény. Lássuk a legcsinosabb újdonságokat!


Fantasztikus a napszemüveg-kínálat, ez már akkor is egyértelművé válik, ha megállunk néhány pillanatra egy utcai szemüvegárus pultjánál, aki többnyire az aktuális minőségi és márkás termékek jobb-rosszabb másolatait vonultatja fel a szemünk előtt, vagy csak futólag, pusztán a lehetőségeket felmérni benézünk egy optikai szalonba.





Hogyan válaszd ki az arcodhoz leginkább illő napszemüveget?

Ha az arcod kerek, akkor válaszd a trendi szögletes kereteket, amik karakteresebbé, határozottabbá teszik a vonásaidat.

Szív alakú pofihoz a bájos vékony, kicsi keret passzol, ami lehet szögletes és ovális is, de ne legyen szélesebb, ne érjen túl a járomcsont ívén.

A szögletes arcot remekül lágyíthatod a kerekített szemüvegekkel, de ne legyen túl nagy, hivalkodó, mert azzal inkább erősíted a vonásaidat.

Amennyiben ovális az arcformád, akkor a napszemüveg-tervezők és -gyártók álma vagy. Szinte nem tudsz mellényúlni, hacsak nem egy olyan darabot választasz, ami jóval szélesebb az arcodnál.

Nézd meg képgalériánkat!


 


 


 


 


 





Ami a divatos fazont illeti, évek óta menőnek számítanak a jóformán a teljes arcot befedő darabok, de újra fénykorukat élik a Top Gun-os pilótaszemüvegek éppúgy, mint a kicsit téglalap alakú klasszikus darabok.







Marc Jacobs






YSL
















Dolce & Gabbana

 
Idén már nem szempont, hogy a szár keskeny vagy széles, de jellemzően majdnem minden modellen találunk egy kis fémdíszítést vagy strasszkövet.








Bulgari






Humphrey’s

















Giorgio Armani





Érdekesség: a Heavy Tools mp3-as napszemüveget kínál a sport és a zene szerelmeseinek, legalább 8 óra folyamatos üzemidővel.



 


Sajnos azonban ez az a kiegészítő, aminél nem elég pusztán a divatot figyelembe venni, mert a nem megfelelő minőségű termékkel az egészségünket veszélyeztethetjük. Napjainkban folyamatosan vékonyodik az ózonréteg, sokkal több káros sugárzás ér bennünket, ami ellen védekeznünk kell. Ha a színezett lencse nem képes kiszűrni a káros UV-sugarakat, akkor még több kárt okoz a szemünknek, mintha egyáltalán nem használnánk napszemüveget. A napszemüveg sötétített lencséjének hatására ugyanis kitágul a pupillánk, és ezáltal a káros UV-sugarak még mélyebbre jutnak, nagyobb kárt tesznek a szemünkben.








Oakley – Speechless Pearl/VR50 Brown Gradient


Hasznos tanácsok:

1. Figyeld a lencsére ragasztott matrica jelzését vagy a használati utasítást, amin az UV-védelem fokát is feltüntetik: a lencse 400-as UV-védelem alatt nem alkalmas napszemüvegnek.
2. Ha nem bízol meg 100 százalékig a vásárolt termékben lévő jelzésben, és teljes bizonyosságot szeretnél kapni szemüveged UV-védelmének mértékéről, akkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségen bevizsgáltathatod (6000 Ft + áfa).
3. Aki sokat vezet autót, vagy hosszabb időt tölt vízparton, annak érdemes polarizált lencsés szemüveget választania. Az ilyen lencse az üvegfelületekről, vízről visszaverődő szórt fényt is kiszűri, ez nyújtja a legjobb védelmet – ilyen szemüveget 10 000 forint felett lehet már kapni.
4. A műanyagból készült lencsék nehezebben törnek, rugalmasabbak, ellenben az üveglencsék tisztább képet adnak, és nagyobb hőhatás esetén sem deformálódnak.
5. Fontos, hogy a szemüveget tokban tárold, és ne hajpántként viseld a fejeden: így megóvhatod a karcolódástól, nem tágul ki a szára, nem lazulnak ki a csavarok. Amennyiben ezzel a tanáccsal elkéstem, akkor irány az első optikai szaküzlet, ahol néhány perc alatt, többnyire díjmentesen orvosolják az utóbbi problémát.
6. Tanácsos a szaküzletben kapható tisztítószereket használni a lencsék védelmében, illetve gondosan letenni, illetve levenni a szemüveget a sérülés elkerülése érdekében.
7. A nagy lencséjű napszemüvegek nemcsak divatosak, hanem a szem védelméért is többet tesznek, hiszen ezek ténylegesen az egész szemet – sőt, néha a fél arcot is – takarják.
8. Ellenben ha dioptriás napszemüveget szeretnél, akkor azt többnyire az óriáslencséjű napszemüvegekből nem lehet megcsináltatni. Erről mindenképpen érdeklődj vásárlás előtt.
9. A napszemüveg viselése késlelteti a homlok és a szem körüli ráncok kialakulását, hiszen a megfelelő árnyékolás megóv a hunyorgástól.
10. Sose dobd ki a tavalyi, megunt darabot – hidd el, jól fog az még jönni egy 21. századi retropartin.






Tipp: Érdemes az alábbi oldalak kínálatát szemügyre venni, illetve itt néhány helyen lehetőség van internetes megrendelésre, amivel igen jól járhatsz.
www.sunglasscenter.net
www.ofotert.hu
www.spexx.hu
www.sunglassesfashion.com
optika.wyw.hu/Napszemuveg/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top