Öltözködjünk

Kezedben a gardróbod –

Ezer ruhád van, reggel mégis fél órát nyûglõdsz a szekrény elõtt? Mostantól ennek vége: megosztjuk Veled a nagy titkot, hogy miként lehetsz jólöltözött mindennap. De nem árulhatod el senkinek!





Gyerekkorom óta korán kelek, nekem mindig túl korán. Álmosan kitámolygok a konyhába, kitapogatom a kávéfőzőt, és körülbelül 5-10 perc múlva, a zuhany után már látok is. Na, akkor kezdődik a pánik. Van, mikor már fogmosás közben elkezd dolgozni az agyam, de többnyire csak akkor kattan be, amikor elindulok a fehérneműs szekrény felé: HOGY AKKOR MOST MIT VEGYEK FEL?!
Mindennapos kérdés, csupán az a gond, hogy a megválaszolása miatt a késés is majdnem mindennapos…
Körbekérdeztem a barátnőimet, akik egyhangúan igazolták, nem velem van a gond, őket is nyomasztja ez a megoldhatatlannak látszó feladat. Bár akadnak olyan cselesek, akik ezt megelőzendő már az esti fürdésnél a ruhaválasztáson töprengenek. Ám ez csak 80 százalékos megoldás, mert az időjárás közbeszólhat.
Ettől függetlenül kipróbáltam a módszert, ami akkor vált be, ha az esti hosszas válogatás után szépen ki is készítettem a ruhákat: így reggel csak beleugrottam a cuccba. Igen ám, de nekem nincs erre időm esténként, hiszen az alvásra szánt időből rabol el fél órákat a művelet.

És akkor megszületett a nagy ötlet: készítek a ruháimból egy fotósorozatot! Ennek segítségével kedvemre variálhatom a holmikat. Gyorsabb és kényelmesebb az öltözködés, nem kell minden reggel három blúzt föl- és levennem, hogy az éppen magamra öltött nadrághoz melyik passzol, ha abba a kis csatos cipőbe akarok belebújni.






Ha Te is elkészítenéd nyomtatott ruhásszekrényedet,
a következőkre lesz szükséged:

– digitális fényképezőgép
– USB-adatkábel
– számítógép
– színes nyomtató
– kartonpapír (ha nem fotópapírra nyomtatsz)
– ragasztó
– kulcstartókarika vagy műanyag pattintós kapocs



 


 


 


 


1. lépés: Válogatás
Szortírozd a ruhatáradat, érdemes először az aktuális évszak ruháit lefotózni. Praktikus kihagyni az olyan ruhákat, amiket edzésre, kirándulni, esetleg csak otthonra veszel fel.









2. lépés: Rendezés
Fehér fal előtt vagy lepedőn kiterítve fényképezd a ruhákat. Tipp: előbbi esetben a vállfára rendezett ruhát esetleg egy ideiglenesen leakasztott kép szögére is teheted.

3. lépés: Gépbeállítás
Figyelj oda, hogy megfelelő felbontású képet készíts, így éles, jó minőségű képet tudsz nyomtatni. Ajánlatos fellapoznod a fényképezőgép használati utasítását, amelyben részletesen leírják, hogy a nyomtatáshoz milyen képméretre és fájltömörítésre kell állítani a gépet. Az én gépem a 3 MB felbontást ajánlja, közepes tömörítéssel, ami a 13×18 cm-es képek nyomtatásához javasolt méret.

4. lépés: Fényerősség
Ügyelj a fényviszonyokra! Érdemes kipróbálni, hogy van-e a szobában elegendő fény a fotózáshoz: a visszajátszás gomb segítségével megnézheted, hogyan sikerültek a próbaképek, és rá tudsz segíteni több lámpával vagy vakuval, ha kevesellnéd a fényt.

5. lépés: Fényképezés
A fotózáshoz minden darabot fényképezz fogason, így esztétikusabbak lesznek, mint az ágyra kiterítve. Ellenben a blézereket félbehajtva az ágyra fektetve fotózd, mert amikor összefűzöd a képeket, akkor így tudsz hozzápasszintani felsőket és alsókat egyaránt. Ha kedvet kapsz a játékhoz, kiegészítheted albumodat táskával, cipővel, bizsuval is.









6. lépés: Mentés számítógépre
Az USB-kábel segítségével csatlakoztasd a fényképezőt a számítógéphez – ezt akkor is javaslom megtenni, ha van print funkció a fényképezőn, és abból egyből tudnád nyomtatni a képeket. Célszerű ugyanis nyomtatás előtt megformázni, kicsinyíteni a képeket – és a számítógép fényképvarázslója segítségével, vagy ha az nincs, akkor a mentés paranccsal egy külön mappába menteni a képeket.







7. lépés: Formázás és nyomtatás

Egy A4-es lapra legalább négy képet nyomtass. Ez helytakarékos, és nem kell annyit vagdosni sem. Amennyiben a képen látható ruhadarab mellett sok az üres hely, azt még a képszerkesztőben levághatod. Ezután rámentesz a képre, és amennyiben szükséges, átméretezed. Csak ezután helyezd őket egymás mellé, ellenőrizd a nyomtatási képet, hogy minden a helyén van, és már nyomtathatod.

8. lépés: Mappakészítés
Ha nem erősebb fotópapírra nyomtatsz, akkor kartonpapírból vágj a képek méretével megegyező szélességű csíkokat. Erre ragasztod majd a képeket.
A felsőrészeket, blúzokat, pólókat ragaszd a karton felső részére, ekkor a karton alsó részét vágd le. A zakókat, kardigánokat, dzsekiket szintén ragaszd a kartonok felső részére, de azt előbb vágd félbe.
Az alsórészeket, szoknyákat, nadrágokat ragaszd a karton alsó részére. Ekkor NE vágd le a kartoncsík felső felét.
A hosszú kartoncsíkon levő képek (az alsórészek) kerülnek legalulra, rájuk a felsős képek, legvégül a kabátkás fél kartondarabok.
Lyukaszd ki a jobb felső sarokban a képeket, fűzd össze őket egy kulcskarikával vagy kösd össze a mappát egy szalaggal.

Így tehát előállt a szuper „kártyapakli”, mostantól variálhatod a ruháidat, ahogy csak fantáziával bírod, és mégsem kell órákig próbálgatni a tükör előtt.
Készen vagy, öltözhetsz, nehogy elkéss!






Extra tipp: Haladóknak ajánlott 2.0-ás módszer, ha egyből magadra próbálod a darabokat, és a barátnőd készít rólad fényképeket – közben diszkréten ki is lehet kérni a véleményét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top