Öltözködjünk

Legyél a nyár szépe!

Férjhez megy a barátnõd, és meghívott az esküvõjére? Na jó, de mit vegyél föl? Ha érdekel, miben lehetnél a legcsinosabb a lagzivendégek között, nézd meg összeállításunkat.

Barátnőimmel már a karácsonyi összejöveteleinken elkezdjük kitárgyalni, hogy a következő szezonban kinek kötik be a fejét, ki hány esküvőre hivatalos, melyikre vagyunk mindannyian meghíva, és a legfontosabb: hogy mit fogunk felvenni. Amennyiben erre a kérdésre valamelyikünk nem tudna válaszolni, az maximum az Oscar-gála másnapjáig kap haladékot.

Többségünk szeret esküvőre járni, a megismételhetetlen hangulat, a boldog pár látványa és néhány pohár pezsgő hamar romantikus hangulatot ébreszt az ember lányában. Minden esküvőnek egyedi stílusa van, amit nagyban meghatároz a fiatal pár egyénisége és az általuk hívott vendégsereg összetétele. Ezek után csak hab a tortán a választott helyszín és az ellátás.

Amikor megkapjuk a meghívót, először felhívjuk a párocskát gratulálni, aztán bevéssük a naptárunkba a dátumot, majd két kérdésen kezdünk rágódni: 1. mi legyen a nászajándék, 2. mit vegyünk fel erre a szép alkalomra?
Az első kérdést mindenképpen a házasulandókkal érdemes tisztázni, a második eldöntése némileg komplikáltabb, mert több szempontot kell figyelembe venni. Lássuk!







ADEO 2000






Marks and Spencer




























Amennyiben a menyasszony baráti köréhez tartozunk, akkor nincs nehéz dolgunk. Ismerjük őt, tudjuk, milyen az ízlése, a családja, barátai, milyen esküvőt szeretne. Mindebből nagyjából ki lehet találni, hogy milyen jellegű ruhára lehet szükségünk, miben nem leszünk alul-, esetleg túlöltözöttek (mert az is kellemetlen).
Nehezebb a döntés abban az esetben, ha a férjünk, kedvesünk révén vagyunk hivatalosak az eseményre – férfit arról faggatni, hogy szerinte milyen ruhát vegyünk fel… Hát, nem könnyű feladat. Ebben az esetben inkább csak tapogatózhatunk, hogy neki milyen ruhára lenne szüksége, kiket ismerünk a meghívottak közül stb. Ezenfelül áttanulmányozhatjuk a meghívót: milyen stílusú, hol lesz a rendezvény, csak a szertartásra megyünk-e, vagy a vacsorára is. Szerencsénk is lehet, mert mostanában divatos, hogy az esküvői meghívón is feltüntetik az elvárt dress code-ot. Ebben az esetben már jöhet is a következő kérdés.

Mindenképpen el kell döntenünk, hogy a meglévő ruhatárunkból frissítünk-e fel egy darabot, vagy újat vennénk (használjuk ki a leárazások teremtette lehetőséget), netán bérelnénk egy ruhakölteményt valamelyik szalonból.
Ne felejtsük, hogy jelen esetben nemcsak ruháról, kosztümről beszélünk, hanem a hozzá tartozó cipőről, táskáról, esetleg övről, ékszerről, más kiegészítőkről is – ezek az ajándékkal együtt rendesen megterhelhetik a pénztárcánkat. Érdemes fontolóra venni, hogy most inkább a gombhoz keresnénk kabátot, azaz a meglévő alkalmi cipőhöz és táskához ruhát.







Eklektika Szalon
Ezek mérlegelése után dönthetünk, és kezdhetjük nézegetni az aktuális divattrendeket (cikkünk itt olvasható). Ha a ruha mellett szavazunk, pasztellszínekben picit elegánsabbak lehetünk (elvégre esküvőre megyünk, amelyhez jobban passzolnak a halvány virágszínek), de príma választás lehet egy piros, bordó, narancssárga vagy akár fekete ruha is. Az anyag minőségére kell nagyon odafigyelni, mert a legegyszerűbb szabásvonalú darab is sokkal mutatósabb lesz, ha szép, minőségi anyagból készül. Azt se felejtsük, hogy órákig kell a ruhát viselnünk, plusz táncolni is benne, tehát kerüljük a műszálas kelméket.
Azt azért tartsuk szem előtt, hogy egy ilyen eseményen nem nekünk kell a legszebbnek és legfeltűnőbbnek lennünk (még ha nagyon szeretnénk, akkor sem illik). Éppen ezért a harsányabb színű színű ruhák élénkségét fogjuk vissza az egyszerű szabásvonallal, illetve olyan kiegészítőkkel, amelyek tompítják a szín vadságát. Aki még pártában van (magyarul szingli), ne fogja magát túlságosan vissza: elvégre egy esküvő ideális alkalom az ismerkedésre!

Ha egy meglévő ruha felfrissítése mellett döntöttünk, akkor csak divatos kiegészítőket kell néznünk. Legtöbbünk rendelkezik a minden alkalomra megfelelő fekete kisruhával, amit a szivárvány bármely színével kiegészíthetünk. Nem igaz, hogy egy esküvőre nem illik feketét felvenni, ebben az esetben viszont a kiegészítők ne legyenek sötétek, sőt, igazán vadak is lehetnek. Arany és ezüst is jöhet minden mennyiségben!







Art’z Modell






Mango




























Vásárolhatunk is az alkalomhoz illő ruhát, esetleg kosztümöt, főleg, mert ha jól választunk, nem csak erre az egy alkalomra tudjuk felvenni. Óriási különbségek mutatkoznak ebben a kategóriában, mind a minőség, mind az árak tekintetében. Az biztos, hogy a választék is óriási minden kategóriában. Mehetünk a Mangóba vagy a Zarába is ruhácskát nézni, de ellátogathatunk Makány Márta divattervező szalonjába is egy igazán exkluzív darabért.

Érdemes elgondolkodni – természetesen csak ha van elég időnk – azon, hogy keressünk egy varrónőt, aki az alkatunkra tökéletesen passzoló ruhát készít nekünk, az általunk választott anyagból. Ez egy kicsit időigényes dolog az anyagvásárlás és a próbák miatt, de ha olyan ruhát szeretnénk, amilyet Keira Knightley viselt az Oscaron… Azt se feledjük, hogy ez is örök darabja lesz gardróbunknak, és különféle kiegészítőkkel kombinálva máskor is felvehetjük.

Kölcsönözhetünk is meseszép ruhákat, ha ezt találjuk praktikusnak. Az esküvőiruha-szalonok foglalkoznak alkalmiruha-kölcsönzéssel is, de ebben az esetben sem kerülhetjük el a kiegészítők megvásárlását, amennyiben nem a már meglévő cipőnkhöz, táskánkhoz passzoló ruhát választunk. A kölcsönzési árak körülbelül 20 000 forinttól indulnak, a határ a csillagos ég. Érdemes megfontolni, hogy ez a választás megéri-e az árát.






 További tippeket találsz képgalériánkban! Kattints ide!»









 Tippek:
– Az esküvőre mindenképpen vigyünk magunkkal kisblézert, bolerót, valamilyen olyan felsőrészt, amit magunkra tudunk venni, ha hűvös az éjszaka. Így nem kell a partnerünk zakójába burkolózva töltenünk az éjszakát. A kabátka, vastagabb anyagból (például lenvászonból) szabott blúz hasznos a templomi esküvőknél is, ahol illik eltakarni a fedetlen vállunkat.






Eklektika Szalon
– Amennyiben az alkalomra vásároltunk cipőt, azt otthon be kell járatnunk! Muszáj! De még akkor is vigyünk egy váltócipőt, amiben hajnalig tudunk táncolni (és tegyünk a táskánkba néhány ragtapaszt).
– Annak is ajánlott némi sminket magára tenni – persze nem maszkot –, aki ezt máskor nem szereti, hiszen az örökkévalóságnak sok-sok fényképet készítenek ez alkalommal. A vakufény valósággal „megeszi” a sminket, vagyis az a leheletnyi festék egyáltalán nem látszik majd a képen – az viszont igen, hogy mégiscsak üdék, csinosak vagyunk. A szép ruhában is jobban mutatunk, ha az arcunkat-szemünket kiemeljük. Ha kevés volna a gyakorlatunk a szemfestésben, érdemes a barátnőket megkérdezni, ők hogyan oldják meg a feladatot.
– A kistáskánkban kapjon helyet egy csomag papír zsebkendő és pár fültisztító pálcika: ha a nagy melegben folydogálna a sminkünk, vagy megkönnyezzük a pár egybekelését, lesz mivel renoválnunk az arcunkat.
– Baráti esküvő esetében – amennyiben úgy gondoljuk, hogy ezt a pár is értékelné – összeöltözhetnek a lányok, megbeszélhetik, hogy mindannyian ugyanolyan színű, csak az egyedi alkatnak megfelelő szabású ruhát vesznek fel. Ezt kiemelhetjük azzal, ha például ugyanolyan virágdísszel ékesítjük magunkat.
– Amennyiben rugalmas a partnerünk, megbeszélhetjük vele, hogy egymáshoz illő színeket veszünk fel, ezzel is jelezve az összetartozásunkat. Legyen olyan színű a nyakkendője vagy az inge, mint a mi ruhánk, vagy csináltassunk magunknak virágdíszt a karunkra, és az ő gomblyukába is tűzzünk ebből egy szálat – a férfiaknál ez most megint divat. Ráadásul ez nem hivalkodó, nagyon elegáns viselet. Jó szórakozást!


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 




















Akinek nehezére esik dönteni, fényképezze le magát a kiválasztott ruhában, és küldje el a képet véleményezésre rovatunknak: oltozkodjunk@gmail.com
Mi megmondjuk a tutit!







Divatházak:
ADEO 2000 • Art’z Modell • Eklektika Szalon • Mango • Marks & Spencer • Ulla Popken

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top