Öltözködjünk

Így öltözz a munkahelyedre – Illik, nem illik?

Ha olyan helyen dolgozol, ahol nincs meghatározva, hogy mit szabad, illetve mit tilos viselni, akár szerencsésnek is mondhatod magad. Akkor se főjön a fejed, ha ez nincs így, mert összeállításunk segít, hogy eligazodj a szabályok útvesztőjében.

A dress code ma már a legtöbb esetben nem azt szabályozza, hogy mit kell felvenni, hanem hogy melyek azok a ruhadarabok, amelyeket jobb, ha a vállfán hagysz. Hiába az egyéniségedet kifejező kedves virágos kendő vagy az aranyos pink felső, ha a munkahelyednek a célirányosan való előrejutás vagy a steril megbízhatóság a profilja. Főleg a multinacionális cégeknél fordul elő, hogy az ott dolgozóknak közvetíteniük kell a cég image-ét. Ha nincs hivatalos dress code, akkor is felmerülhetnek benned kérdések. Ezek közül válaszoltunk meg tizenkettőt az irodai illik, nem illik témájával kapcsolatban.

1. Mit vegyek fel, ha munka után rögtön vacsorára megyek?

Mindenképp fogd a napot kicsit nőiesebbre: válassz egyszínű, elegáns ruhát. Ha a kedvenced ujjatlan darab, akkor a munkahelyeden viselj hozzá rövid ujjú blézert – az ujjatlant a legtöbb helyen nem nézik jó szemmel. A vacsora előtt vedd le a blézert, és dobd fel a ruhát egy különlegesebb ékszerrel vagy kiegészítővel. Cseréld le a kényelmes cipőd szexi magas sarkúra, és dobj fel egy ötperces esti villámsminket!

Esprit
Esprit
Mango
Mango

2. A sportcipő túl lezser az utcai öltözékhez?

Ha nincs kikötve, hogy milyen cipőt kell viselned a munkahelyeden, addig egy elegánsabb – például decens metálfényű – utcai cipőt is nyugodtan felvehetsz. Mégis azt tanácsoljuk, maradjon a sportosabb darab egy laza péntekre.

3. Nálunk nincs dress code, és a főnököm sokkal lezserebben öltözködik nálam. Az idegenek gyakran összekeverik, melyikünk van vezető beosztásban. Hogyan kezeljem ezt a problémát?

A szakemberek szerint az, hogy milyen öltözékben jelensz meg a munkahelyeden, megmutatja, hogy minek tartod magad, illetve rámutat a jövőbeli céljaidra. (Ezért is fontos, hogy állásinterjún a megcélzottnál eggyel magasabb szintű pozícióhoz öltözz.) Tény, hogy folyamatosan jobban öltözni a főnöködnél kicsit kellemetlen lehet. Ha viszont nincs előírás, és te az elegánsabb darabok híve vagy, akkor ne add fel a személyiségedet azért, mert a felettesed nem bújik kiskosztümbe.

4. Öltözködhetek színesen az irodában?

Csak óvatosan a feltűnő színekkel, mert „túladagolhatod” velük a kollégáidat. Ne az álmos hétfő legyen az, amit a legújabb neonszínű ruháddal akarsz feldobni. A színes csodákat hagyd meg inkább a hétvégi partira! Ha rajongsz a színekért, akkor az unalmas bézs, fekete vagy fehér ruháidat dobd fel egy-egy látványosabb kiegészítővel.

5. Mire figyeljek kosztümvásárlásnál?

Egy jó minőségű kosztüm igazi befektetés, ezért ha teheted, ne sajnáld rá a pénzt, a megtalálására pedig az energiát. A lényeg, hogy tökéletesen álljon, a „majd jó lesz, ha” kezdetű mondatokat ebben az esetben felejtsd el! Mindenképp emelje ki azokat a testrészeidet, amelyeket szeretsz (például a karcsú derekad), de takarja el, amit nem (a vastag karodat vagy az erős combodat). A szabásvonal pedig inkább legyen klasszikus, mint divatos, így biztos, hogy évek múlva sem a molylepkék, hanem az ügyfelek szemeznek vele.

Next
Next
Next
Next

6. Mennyire lehetek szexi az irodában?

Az, hogy valakinek mennyire szexi a kisugárzása, nem a viselt ruhadarabtól függ. Azt javasoljuk, maradjon az ízlésesség az első helyen. Egy szociológus szabálya szerint minél nagyobb a rendezvény, annál mélyebb lehet a dekoltázs is. Azaz az íróasztal mellett maradjon inkább begombolva az a blúz!

7. Viselhetek mintás ruhadarabokat?

A bizniszviselet legtöbbször egyszínű darabokból áll, az extrém mintájú hacukák szintén nem tartoznak a szabályozott irodai környezetbe. Ha mégis ragaszkodsz egy kevés pöttyhöz, kockás vagy csíkos ruhához, akkor kombináld az adott darabot valamilyen egyszínű klasszikussal. Kerülendők tovább a hippis virágminták is, de a kedves, anyagában mintás daraboknak még a legzordabb főnök sem fog ellenállni.

Escada
Escada

8. Felvehetek fehér nadrágot?

Ez legalább olyan forró téma, mintha falatnyi sortot húznál fel, főleg akkor, ha vékony anyagból készült az a nadrág. A legfontosabb szabály, hogy a fehérnemű ne látszódjon át, ezért viselj testszínű bugyit. Ahol megengedik a lazább stílust, ott az elegáns szabású fehér farmer is alternatív megoldás lehet.

Calvin Klein
Calvin Klein

9. Húzhatok szandált kánikula esetén?

Az idén nyáron kötelező darabnak számító szandálok nem az irodába valók. Sajnos a legtöbb helyen megkövetelik a zárt orrú cipőt, sőt a protokoll szabályai szerint a harisnya is kötelező. Szerencsére ez utóbbival szemben a legtöbb helyen elnézőek. Ha minden kötél szakad, viselj a lábujjakat szabadon hagyó cipőt.

Salamander
Salamander

10. Mennyi ékszert viselhetek?

A Nők Lapja Cafe szakértője, Fördős Bence ékszertervező szerint a nyugati kultúrkörben érvényes az a szabály, mely szerint az ékszerből a kevesebb általában több. „Egy jól megválasztott, egyéniségünkhöz illő darab hatásosabb, mint ha a fejünk búbjától a bokánkig felékszerezzük magunkat.” Egy nyaklánc vagy egy szép óra már elegendő ahhoz, hogy ékszerfüggőként ne érezd csupasznak magad.

Benetton
Benetton

11. Mikor vehetek fel ujjatlan felsőt?

Hacsak nem lazább környezetben, például egy reklámügynökségnél dolgozol, akkor a válasz: soha! Megoldás lehet, ha olyan blúzt választasz, amelynek kicsi, de a válladat takaró ujja van, vagy az ujjatlan felső fölé veszel egy miniblézert vagy vékony anyagból készült, szellős bolerót.

12. Megengedett, hogy hivatalos eseményre sötét farmert vegyek fel?

Természetesen ez függ attól, hogy mennyire elnéző a cég és mennyire komoly az esemény. Érdemes megkérdezni a tapasztaltabb kollégát vagy a felettesedet, bár a farmer ezernyi arcánál fogva akár egy elegánsabb összejövetelen is jól szerepelhet, veled együtt. Ha egyenes szárú darabod van, vasalj élt a szárába, viselj hozzá fehér blúzt és elegáns cipőt.

Milyen árnyalatú ruhát válassz? »
A legszexibb férfi ruhadarabok mustrája »
Az 5 legszexibb női ruhadarab »
Öltözzünk – cseréljünk! »
Alak szerinti öltözködés »
Divatosan öltözködni »
Divat.lap.hu »
Divattrend.lap.hu »
Iroda.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top