Öltözködjünk

Nagy őszi trendkörkép

Skót kockák, grunge stílus, férfias anyagok, bakancsok és tűsarkak jellemzik az idei ősz divatját. Bemutatjuk a legfontosabb irányzatokat.

Az előttünk álló szezont nem egyetlen, meghatározó trendszín uralja majd, hanem színek egész sora és azon belül is több árnyalat lesz divatos: a fehér és az ekrü, a rózsaszín púderes és rózsás árnyalatai, a szürke, a sötétvörös és a bordó, a lila a padlizsán árnyalattól az egészen sötétig, valamint a kobalt- és a tengerészkék. Mindemellett persze a fekete örök, de amint az iménti felsorolásból látszik, idén senkinek sem lesz oka panaszkodni, aki nem kíván az őszi–téli hónapokban feketében járni.

Színek
Színek

 

Az ősz abszolút kedvence a kockás, főképp pedig a skót kockás minta lesz. A kockák megjelennek mindenféle ruhadarabon, tehát ha nincs alapvető kifogásod a minta ellen, akkor a bőség zavarában válogathatsz majd, mely testrészeden akarod viselni. Ami viszont fontos szabály, hogy egy öltözéken belül csak egy ruhadarab legyen kockás, mivel jóból is megárt a sok, kockákból pedig pláne.

Kockás
Kockás

Némileg a kockás trenddel átfedésben lesz menő a nyolcvanas évek végét, kilencvenes évek elejét idéző grunge stílus. Az eklektikus irányzat tipikus darabjai a kockás flanelingek, hosszú, mintás sálak, betörősapkák, hatalmas, olykor kimondottan esetlen szabású kötött pulóverek, virágos ruhák, farmernadrágok, bőrdzsekik, bakancsok. Jellegénél fogva ez a stílus elsősorban a tiniknek lesz barátja, de persze ha már régóta vágysz rá, hogy – újra – flanelinget hordj, most életkortól függetlenül és a divatipar által jóváhagyott módon megteheted.

Grunge
Grunge

A kosztümöket idén a maszkulin ruhaanyagok, illetve a férfias szabásvonalak jellemzik, némi nőies éllel. Ez azért jó, mert az ilyen típusú holmik szinte mindenkinek jól állnak és az irodai stílusnak is adnak némi vagányságot úgy, hogy az eleganciája nem vész el. Ehhez az irányzathoz kapcsolódóan a nadrágfazonok is kezdenek bővülni, ami kimondottan biztató előhírnöke a szűk nadrágok jövő évre várható leváltásának. 

Maszkulin
Maszkulin

 
A széles, lekerekített szabású vállrész a ruhákon, blézereken, kabátokon is megjelenik. Ennek főleg a körte alkatúak örülhetnek, ez a szabásvonal ugyanis nekik előnyös: erősíti a felsőtestet, és ezáltal arányosabbnak mutatja az alakot.

Széles, lekerekített vállak
Széles, lekerekített vállak

Bár a rövid szoknyák sem mennek ki teljesen a divatból, azonban tény, hogy az elkövetkezendő hónapok legtrendibb szoknyafazonja – egyberuhákon is – a térd alá, de maximum lábszárközépig érő szoknya lesz, ezen belül többféle szabás is játszik. A szűkülő ceruzaszoknyák és az A vonalú szoknyák szint minden testalkathoz passzolnak a soványtól teltig, egyenes szárú szoknyát viszont csak akkor válassz, ha keskeny a csípőd és vékonyak a lábaid. A térd alá érő szoknyák esetében nagyon figyelj a szoknyahosszra: ha alacsony vagy, csak épphogy a térd alá érjen a szoknya, ha pedig erős a vádlid, a szoknyahossz ne a legszélesebb pontján „vágja el”, az ugyanis optikailag tovább vastagítja.  

Midi szoknya
Midiszoknya

 
A kötött holmik divatjában a már említett grunge-os vonal mellett jelen lesz egy visszafogottabb irányzat is. Ebben viszont az lesz a csavar, hogy a derékig, csípőig érő pulcsikat idén nadrág helyett szoknyával trendi hordani.

Pulóver szoknyával
Pulóver szoknyával

A lapos cipők közül őszre is velünk maradnak a balerinák és a mokaszinok, viszont még utóbbiakból is azok lesznek a legmenőbb darabok, melyeknek hegyes az orra. Ennek legfeljebb a kis lábmérettel rendelkezők örülhetnek, ugyanis az ilyen orrmegoldás lapos cipőkön óhatatlanul nagyobbnak mutatja  lábat, sőt elképzelhető, hogy hegyes orrú modellből a megszokottnál egy számmal nagyobbat kell vennünk, hogy kényelmes legyen.

Cipőtrendek

A maszkulin vonal a cipődivatban is érvényesül: a férficipőkre hajazó női lábbelik már megint, illetve még mindig aktuálisak. A grunge szintén megmutatja magát a lábbelitrendben, mégpedig szegecsekkel, csatokkal díszített bakancsok formájában.

Lapos cipők
Lapos cipők

Az előző szezonokban kimondottan népszerű éktalpak az ősszel is mennek, törpe, illetve karcsúsított formában. Visszatérnek ugyanakkor a hegyes orrú, ceruzavékony sarkú körömcipők, melyek bikolor, illetve mintás – például kockás – változatokban lesznek a legtrendibbek. Divatosak lesznek a mokaszinok bizonyos stílusjegyeit hordozó magassarkúk is.

Magas cipők
Magas cipők

Az ősz vezető cipőtrendje jó eséllyel a fűzős bokacipő lesz, melyet szoknyával is hordhatsz, viszont ha nem kimondottan karcsú a bokád, akkor lehetőleg válassz elöl V alakban kivágott darabot! Abban az esetben pedig, ha a rockosabb irányzatot követnéd, viszont a bakancsos korszakodat már végleg magad mögött hagytad, a szegecsekkel díszített, tűsarkú lábbeliket találták ki neked erre a szezonra a tervezők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top