Öltözködjünk

Ki az ázsiai Victoria Beckham?

Bemutatjuk a legstílusosabb távol-keleti celebnőket.

Zhang Ziyi

A kínai Zhang Ziyi mindössze 19 éves volt, amikor feltűnt Az utolsó út című filmben, és élete első filmszerepével máris elnyerte a berlini filmfesztivál Arany Medve-díját. Az ezt követő években olyan filmekben láthattuk, mint a Tigris és sárkány, a Csúcsformában 2. vagy az Egy gésa emlékiratai. 2006-ban, alig 27 évesen a legfiatalabb tagként választották be a cannes-i filmfesztivál zsűritagjai közé.

 
Zhang Ziyi
Zhang Ziyi
 
Rinko Kikuchi
Rinko Kikuchi

 

Rinko Kikuchi

A 32 éves Rinko Kikuchi az első japán színésznő, akit az elmúlt 50 év során Oscar-díjra jelöltek, méghozzá a Bábel című filmben nyújtott alakításáért, melyben egy süketnéma lányt formált meg. Japán és amerikai filmekben egyaránt szerepel, itthon legutóbb a Tűzgyűrű című sci-fiben láthattuk.

Zhao Wei


Zhao Wei
alig 14 éves volt, amikor szülővárosában, a kínai Wuhuban statisztaként részt vett egy filmforgatáson, s ekkor határozta el, hogy színésznő lesz. 1995-ben mellékszerepet kapott egy neves kínai rendező, Xie Yin akkor készülő filmjében, a következő évben pedig felvették a Pekingi Filmakadémiára. Az ezt követő években elsősorban filmsorozatokban játszott, egyik alakításáért 23 évesen, a legfiatalabbként nyerte el a kínai Emmyként is emlegetett Arany Sas-díjat. 2003-tól elsősorban a mozifilmes karrierre koncentrált, és összejött neki, ami rengeteg sorozatszínésznek nem: filmszínésznőként is sikert aratott. Mindezzel párhuzamosan rendező szakon is lediplomázott és kiadott egy popzenei lemezt. Filmrendezőként idén áprilisban debütált a So Young című alkotással, mellyel többek között elnyerte a Sanghaji Filmkritikusok Díját.

 
Zhao Wei
Zhao Wei
 
Zhou Xun
Zhou Xun

Zhou Xun

 

Bár a szülei más pályára szánták, a kínai Zhou Xun már tinédzserként színésznőnek készült, és érettségi után a Zhejiang Művészeti Intézet dráma szakán tanult tovább. 26 éves volt, amikor szerepet kapott az Egy szirén szerelme című filmben, aminek köszönhetően felfigyelt rá a szakma. Az azóta eltelt 13 évben számos mozifilmben és tévésorozatban szerepelt Kínában, ahol ünnepelt sztárnak számít. Hollywoodban 2012-ben debütált: a Felhőatlasz című filmben több szerepben is látható. Szépségére és remek stílusérzékére Karl Lagerfeld is felfigyelt, és kinevezte a Chanel-ház kínai divatnagykövetévé.

Fan Bingbing


Fan Bingbing
színésznő, énekesnő és producer hazája egyik legnagyobb stílusikonja. 2010-ben első helyen végzett a Kína 50 legszebb embere szavazáson, amikor három évvel ezelőtt megjelent a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén. Tavaly a Louis Vuitton márka arca lett, és ő volt az első ázsiai nő, akinek személyre szabott kreációt készített a francia divatház. Decemberben az Esquire magazin kínai kiadása megválasztotta az év legszebb nőjének.

 
Fan Bingbing
Fan Bingbing
 
Pauline Lan
Pauline Lan

 

Pauline Lan

A tajvani születésű Pauline Lan énekesnő és médiaszemélyiség, akit hazájában az ázsiai Victoria Beckhamként is emlegetnek. Míg karrierjében sikert sikerre halmoz, a megjelenésével pedig divatot diktál, a magánélete korántsem olyan boldog, mint Beckhamnének: a 47 éves Lan párkapcsolatai sorra zátonyra futnak, és hosszú évek óta hiába próbál teherbe esni, eddig még mesterséges megtermékenyítéssel sem sikerült neki.

Liu Wen

A kínai Liu Wen jelenleg a legsikeresebb ázsiai topmodell, a Models.com rangsora szerint a világ 3. legfoglalkoztatottabb modellje. A 25 éves, 179 centiméter magas Wen a kelet-ázsiai modellek közül elsőként léphetett a kifutóra a Victoria’s Secret pazar divatshow-ján és eddig az egyetlen olyan ázsiai lány, aki a Forbes magazinnak a legjobban fizetett modellekről összeállított listájára felkerült.

 
Liu Wen
Liu Wen
 
Fei Fei Sun
Fei Fei Sun
 
Sui He
Sui He

 

Fei Fei Sun

 

A kínai Fei Fei Sunt 2008-ban, az egyik legjelentősebb nemzetközi modellversenyen, az Elite Model Lookon fedezték fel. Azóta a világ vezető divatházainak dolgozik, és egyebek mellett a Vogue magazin divatanyagaiban is gyakran felbukkan a fotója. A Models.com listáján a 12. helyen áll, közvetlenül a magyar Axente Vanessa mögött. A 24 éves Sun akkor is a divatszakmában szeretne maradni, ha a modellkedésből kiöregszik, épp ezért divattervezőnek tanul a kínai Sozhou Egyetemen.

Sui He

Kislányként Kate Moss volt a példaképe, ám akkoriban még úgy tűnt, hogy Sui He sportoló lesz: versenyszerűen úszott, 7 évig tagja volt szülővárosa, a kínai Wenzhou úszócsapatának. 2006-ban, 17 évesen aztán megnyert egy modellversenyt, ám mivel a tanulmányai lekötötték, csak 2010-ben vált belőle nemzetközileg ismert modell. Azóta viszont felfelé ível a karrierje, neves magazinok és divatházak foglalkoztatják, és Liu Wen után ő volt a második ázsiai lány, aki a Victoria’s Secret kifutóján vonulhatott. A Models.com rangsorának 13. helyén áll. Ha néhány év múlva abbahagyja a modellkedést, éttermet szeretne nyitni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top