Szabadidő

Egy gésa emlékiratai

A film, akárcsak az alapjául szolgáló regény, kecsesen, érzékletesen és gyönyörû képekben meséli el egy kislány gésává válását. Közben feltárul egy rejtett és titkokkal átszõtt világ, amely egyszerre lenyûgözõ és elrettentõ.

Nincs olyan sikerkönyv, amely elkerülhetné a megfilmesítést, így nem volt meglepő, hogy Arthur Golden Egy gésa emlékiratai című regényéből is film készült, amelyet sokan – köztük én is – félelemmel vegyes kíváncsisággal vártunk. Szajuri, a japán gésa élete és vágyai a könyv lapjain a lélegzetelállító belső monológok és az önéletrajzi beszámoló hitelessége miatt hatolt a szívig.


A film ezt meg sem próbálja utánozni, a képzelet helyett a szemen keresztül kápráztat el. Harsogó színek, gyönyörű jelmezek, szép képek, mesés beállítások és a hatás ugyanaz: nők szerelmei, álmai és félelmei tárulnak fel előttünk. Vágyakozásaikban, ármányaikban magunkra ismerünk, és közelebb kerülünk a hanamachik (gésa-negyedek) legendás világához.

Szerelem mindig és újra

A filmben egy vidéki kislányból a szemünk láttára lesz a leghíresebb gésa. Gésa, aki több mint szerető, de kevesebb, mint a feleség. Gésa, akinek teste a megélhetésének, sőt életének záloga. Gésa, aki nem lehet szerelmes. De a szerelemet egyetlen szív sem tudja elkerülni – így Szajuri sem. Az ő végzete (és szerelme) még kislány korában, azon a napon kezdődik, amikor egy férfi megajándékozza egy fagylalttal. Attól a naptól fogva mindent megtesz, hogy a férfi közelébe kerülhessen…

Lábad nyoma

Szajurit, a japán gésát Zhang Ziyi, a pekingi születésű kínai színésznő alakítja, ezért Kínában a filmet be is tiltották, viszont egyetlen pillanatig sem kételkedtem a film hitelességében. Elhittem az érzéseket, átéreztem a konfliktusokat, sohasem „estem ki” a filmből és persze ízelítőt kaptam Japánból.

A film készítői ugyan nem tudtak minden jelenetet Japánban leforgatni, mert a gésa-negyedek aranykora nem csak a filmben, hanem a való életben is tovaszállt, viszont az a néhány eredeti japán épület, amit láthatunk, történelmi jelentőségű: ilyen a Kiyomizu-tera nevű buddhista templom, melyet 778-ban alapítottak, valamint az 1029-ben épült Yoshimine-tera templom. Szintén látható a filmben a legendás Fushimi Inari, a Kiotót övező dombokra kilométer hosszan felkapaszkodó narancssárga Torii kapu, ahol a zarándokok bűnbocsánatért imádkoznak. Az utolsó felvételek Kawane-cho város közelében, egy hatalmas mandarin- és teaültetvényen készültek. A többi jelenetet egy Los Angelesben felépített gésa-negyedben vették fel – természetesen ügyelve a korhű hangulatra.


Díjak:
• Oscar-díj (2006)
• Legjobb művészeti rendezés: John Myhre és Gretchen Rau
• Legjobb fényképezés: Dion Beebe
• Legjobb kosztüm: Colleen Atwood
• Golden Globe díj (2006)
• Legjobb filmzene: John Williams
A film eredeti címe:
Memoirs of a Geisha

A film magyar nyelvű weboldala »

Rendező:

• Rob Marshall

Főszereplők:
• Zhang Ziyi
• Gong Li
• Michelle Yeoh
• Ken Watanabe

Fotó: Fórum Hungary

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top