Öltözködjünk

Így viseld a bokacsizmát

Az utóbbi években a bokacsizma szinte kikerülhetetlen részévé vált ruhatárunknak. Bármennyire praktikus és csinos viselet is, nagyon nem mindegy, hogy mivel vesszük fel. Mutatunk néhány példát.

A tökéletes

Tapasztalataink szerint ez a bokacsizmafazon szinte mindenkinek jól áll. A képen szereplő konkrét pár Isabel Marant-tól származik, és annyira népszerű, hogy változtatás nélkül kapható már évek óta. Számos híresség is rendszeresen viseli, és persze a kisebb márkák kollekcióiban is láthattuk már rengeteg másolatát. Annak köszönhetően, hogy nem túl szűk és nem is túl bő a szára, a sarka pedig közepes, tulajdonképpen bármivel felvehető. Mi most egy extra szűk műbőr leggingsszel és egy kék viszkózszoknyával párosítottuk. Jól látszik, hogy a leggings sötét színével és a mezítláb viselt szoknyával is remekül működik.

Isabel Marant csizma - norvég szuvenír:), Topshop műbőr legging, fehér H&M top, All Saints kardigán, Kookai szoknya, DKNY farmerdzseki - Háda
Isabel Marant csizma – norvég szuvenír, Topshop műbőr legging, fehér H&M top, All Saints kardigán, Kookai szoknya, DKNY farmerdzseki – Háda

Skinny farmerrel szintén jól mutat, slim vagy egyenes szárú nadrágokat inkább felhajtva vennénk fel hozzá. A szoknyák hossztól és bőségtől függetlenül mutatósak ezzel a bokacsizmával, talán csak az idén megint divatos trapézszárú nadrágot nem ajánlanánk mellé. Ha vigyázunk rá, sokáig elegáns marad, és irodába is simán hordható.

A laza

Bár magassarkúban a legtöbb nő jobban néz ki, azért hétköznap nem mindenki szereti feláldozni kényelmét a szépség oltárán. Ezért mindenképpen be akartunk válogatni egy lapos sarkú, igazán kényelmes, “rohangálós” bokacsizmát is, hogy teljes legyen a választék. Látszik is ezen a Navybooton, hogy modellünk állandóan viseli, eléggé használt szegényke. Mivel a bokacsizma szára kicsit szélesebb, ezért bővebb szabású nadrágokkal is működik, nem csak skinnyvel – és mellékesen a nem annyira vékony bokát is optikailag kedvezőbb fényben tünteti fel.

Navyboot csizma, Made in Heaven farmer, Mint Velvet bőr top, Brora selyemruha - Háda
Navyboot csizma, Made in Heaven farmer, Mint Velvet bőrtop, Brora selyemruha – Háda

Ezt a típusú bokacsizmát viszont bő szoknyával mi kevésbé tudjuk elképzelni és a szoknya hossza is lényeges, mi minél rövidebbet javasolunk hozzá. Persze azért lehet hosszabb, mint ez a selyemruha. Sajnos sportos fazonja miatt irodába nem feltétlenül tudjuk nyugodt szívvel ajánlani, legfeljebb a hét utolsó napjára. Már amelyik cégnél van farmeres péntek.

 A klasszikus

A Russell and Bromley hagyományosan a lábbelik egyik legnagyobb nevének számít, nem csoda, hogy a márka egyik bokacsizmáját választottuk a klasszikus stílus bemutatására. Az ilyen sötétbarna, hasított bőr, stabil sarkú és kicsit hosszabb szárú csizmákkal biztosra mehetünk, valószínűleg soha nem mennek ki a divatból és még kényelmesek is. A hosszabb és szűk szár azonban némileg behatárolja a lehetőségeinket. Leginkább csak skinny nadrággal tudjuk elképzelni, illetve bővebb fazonnal is lehetséges, de akkor fel kell hajtani jó magasra a nadrág szárát.

Russell and Bromley csizma - vatera.hu, skinny farmer - Zara, Üterque zakó, Esprit top, French Connection ruha - Háda
Russell and Bromley csizma, skinny farmer – Zara, Üterque zakó, Esprit top, French Connection ruha – Háda

Szoknyával is működőképes, de ismét csak a rövidebb típust támogatjuk, szerintünk legfeljebb térdig érjen. A vastagabb talp pompásan véd a hideg földtől, viszont a szigorúbb irodákban erre a csizmára is ferde szemmel nézhetnek, van egyfajta vidékies, kirándulós bája.

A konzervatív

Hiába divatosak évek óta a bokacsizmák, a hagyományosabb munkahelyi viseletbe még mindig nehezen illeszthetőek be. Ezt a fekete Vagabondot azonban mintha csak erre tervezték volna (bár azért el tudjuk ezt képzelni a legvadabb partiba is megfelelő kiegészítőkkel), remekül megy a kosztümökhöz például.

bokacsizma - Vagabond, Reiss nadrág, Zara bőrdzseki, Saint ruha - Háda
Bokacsizma – Vagabond, Reiss nadrág, Zara bőrdzseki, Saint ruha – Háda

Ez az a típusú bokacsizma, amit bővebb nadrág alá is nyugodtan felvehetünk és a fazonja miatt pont úgy néz ki, mintha csak cipőben lennénk. Térdig érő szoknyával is pompás, de hogy bizonyítsuk, nem is olyan vészesen konzervatív ez a csizma, direkt egy kockás gyapjú miniruhával párosítottuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top