Otthon

Növényeink nyáron

Elõször bizarrnak tûnt az ötlet, hogy kedvenc fikuszomat fekete föld helyett rozsdabarna szemcsék közé ültessem, viszont gyorsan megtapasztaltam, hogy ez nem csak a növénynek jó.





A módszer a növénytulajdonosoknak is sok örömet és sikerélményt szerezhet. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a virágföld egy idő után elszikesedik, összetömődik és a nagyobb növények „kifordulnak”, mert a leveles részt a gyökérzet már nem tudja megtartani. Hidrokultúrás szobanövények gyökérzete hagyományos föld helyett agyag-granulátumban növekszik. Az így nevelt növényeket hosszabb idő elteltével sem kell átültetni, mert az agyag-granulátum masszívan tartja a növény gyökerét, ráadásul tápanyagellátása is megoldott.

Általános szabályként említhető, hogy olyan növényeket érdemes hidrokultúrás körülmények között nevelni, amelyek levágott részei vízben jól gyökeresednek és magas a vízigényük. Ilyen például sokunk kedvence a fikusz, vagy a sárkányfa (Dracaena), illetve a szobaborostyán, a szobafutóka, a nyíllevél, rákvirág, buzogányvirág (Dieffenbachia) stb.








Dieffenbachia
Ami a kaspóban van

A hagyományos műanyag cserepek nem felelnek meg a hidrokultúrás növényneveléshez. A színes kerámia vagy műanyag kaspón belül, egy vízmércével kiegészítet speciális betétcserepet kell elhelyeznünk. (Ez az ültetési mód Magyarországon még nem igazán elterjedt, így az eszközök és agyag-granulátumok kínálata szűkös, áruk viszonylag magas, viszont megéri utánajárni, keresgélni.) A belső, hidrokultúrás nevelő cserépbe öntjük az agyag-granulátumot és ültetjük a növényt. Többféle méretben lehet anyag-granulátumot kapni. Kisebb növényekhez mindenképpen az apróbb szemcséset válasszuk, hogy a gyökerek könnyen megkapaszkodhassanak.


Figyelnünk kell arra is, hogy mindig a megfelelő méretű cseréphez a megfelelő vízmércét válasszuk, hiszen a későbbiekben ehhez fogjuk igazítani az öntözéseket. A párosítás egyszerű, mert a gyártók sorszámozták a cserepeket és a vízmércéket is. Nem csupán esztétikai, hanem praktikus szempont is, hogy a belső cserép pereme egy kicsit mindig a külső tartó pereme alatt legyen, illetve a külső tartóban állni fog a víz, ezért csak olyat válasszunk, amelynek belső része is mázas, vagy műanyag.






Öntözés és ültetés

Igen, ez a módszer nagy segítség feledékeny szobanövény tulajdonosoknak is, mert a kiszáradást és a túlöntözést el tudják kerülni, elég néha ránézni a jelzőre és az úszót a normál mezőben tartani. Általában ezek a növények jól tűrik az átmeneti kiszáradást, viszont a túlöntözést nem, ezért kerüljük a vízmérce maximum jelzését hosszabb időn keresztül meghaladó vízszintet.


Vízben gyökeresedett növények agyag-granulátumba ültetése egyszerű, teljesen megszokott módon történik, csak föld helyett granulátumot használunk. Eddig földben nevelt növényeinket is átültethetjük, viszont a cserénél nagyon óvatosan kell a földlabdát lefejteni a gyökérzetről, vigyáznunk kell a hajszálgyökerek épségére. A gyökérzeten nem maradhat föld, ezért az apróbb szemcsék eltávolításához érdemes a gyökérzetet lágy vízsugár alá tartani és óvatosan lemosni. Akármennyire is vigyázunk a növény gyökérzete sérülni fog. A beültetés után érdemes kíméletesen bánni a növénnyel, párás, félárnyékos helyen tartani, amíg ismét erőre kap.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top