Otthon

Szagok és illatok a lakásban

Otthonod kialakításánál, a bútorok kiválasztásakor érdemes a szemeden kívül más fontos érzékszervedet is használnod: a szaglásodat. Az illatoknak ugyanolyan fontos a hatásuk, mint a színeknek.





Otthonod kialakításánál vagy felújításánál a látványos bútorok és tapéták kiválasztásakor érdemes a szemeden kívül más fontos érzékszervedet is használnod: az orrod, azaz a szaglásod. A szagoknak és illatoknak ugyanolyan hatásuk, mint a színeknek.

Otthon, szagos otthon?

Az orr rendkívül kifinomult érzékszerv, legalábbis több tízezer éven át az volt. Napjainkra sem vesztette el jelentőségét, pedig egy-egy teherautó után hajtva vagy egy dohányzó üzleti partner után lehet, szívesen hagynád veszíteni jelentőségéből.
Sajnos a levegő erős szennyezettsége – úgy házon kívül, mint belül – megteszi a hatását: eltompítja, tönkreteszi szaglásodat, és ezáltal lehalkul egy olyan vészcsengő, amely képes figyelmeztetni a szervezetedet arra, hogy az egészségedre káros anyagokat ne akarj belélegezni.
Minél kevésbé figyel és tiltakozik a szervezeted ezekre a jelzésekre, annál több nemkívánatos szaggal kerülsz közeli viszonyba, aminek egyenes következménye napjaink egyik népbetegsége, az allergia.






Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Bútorillatosítás »
• Illatos lakás »
• Szekrényillatosító »

Olvasd el!
• Tíz tipp a füstölőkhöz »
• Nagy füstölőteszt »





Bűzölgő illatok

A szagok, és lehetnek illatosak és kellemetlenek is, ha túl erőteljesek, ha túl hosszú ideig érzed őket, állandó idegi feszültséget okoznak. A fizikai és szellemi kimerültség, migrénes fejfájás, hányinger és még ki tudja, mennyi más baj a szaglásod egyéni érzékenységi fokából is fakad. Mindenkinek egyedi erősségű, illetve gyengeségű a szaglóképessége, és mindenki a saját természetének, egészségének megfelelően reagál egy-egy erőteljes illat érzékelésére. Ugye, ha csak hallod, máris érzed az orrodban a szagokat. A reakciósorozat beindulásával olyan rossz emlékek ébredhetnek fel benned, melyeket korábban már valahol megtapasztaltál, és azokat otthonod körül vagy otthonodban biztos szeretnéd elkerülni.


Szagforrások





• gépjárművek és gyárak által kibocsátott gázok és salakanyagok
• műanyagok, mesterséges illatosítószerek és vegyületeik
• szintetikus hígítók és oldószerek
• rothadó, bomló szerves anyagok
• salétromos, dohos falak vagy a penész
• mosatlan edények és textíliák, szellőztetés nélküli, poros lakás
• naftalintól vagy beleivódott cigarettafüsttől bűzlő ruhanemű
• leégett zsír, pirított hagyma és még sok más

Otthonod szagtalanítása

A jó közérzet és a barátságos otthon feltétele a lakás természetes kellemes illata, mely egyben minősíti az ott lakókat is a belépő látogató számára. Lehetőleg ne költözz gyár vagy főútvonal mellé. Ám ha mégis úgy hozza a szükség:





• Szellőztetésre válaszd az esti órákat és a munkaszüneti napokat!
• Távolítsd el a lakásból a kellemetlen szagokat árasztó tárgyakat, növényeket!
• Cseréld le a szagos műanyagokat (PVC) természetes anyagokra, pl. a nádkosár minden színhez passzol!
• Fesd át a falakat természetes, átszellőző festékkel, kerüld a műanyag tapétákat!
• Takaríts át minden szobát és szekrényt, moss vagy tisztíttass ki minden textíliát, bútorkárpitot!
• Takarításhoz használj minél több



természetes alapanyagú takarítószert, minél kevesebb mesterséges illatosítóval!
• Szagtalanításra helyezz kis tálakba szódabikarbónát, a túlzott nedvesség elszívására pedig konyhasót!
• A konyhai és fürdőszobai szagokat szellőzőkürtön keresztül vezesd a szabadba (pl. elektromos szag- és páraelszívóval, ventilátorral)!
• Illatos virágoknak és füveknek – akár élő, akár szárított formában – a lakásban való elhelyezése minél több helyiségben ajánlatos!


Aromásító természetes illóolajok





















Levendula  Sebgyógyító hatása mellett értékes nyugtató. Fürdővízbe, ruha közé, párologtatóba egyaránt használható. Egy-két csepp a lepedőn nyugalmas alvást biztosít.
Rózsa  A legismertebb illóolajok egyike. Már az ókorban is ismerték és használták, sőt még ételeket és italokat is ízesítettek vele. Olaja értékes, feszültséget és depressziót enyhít. Fürdővízbe oldva antiszeptikus hatása erősebb, mint sok ma ismeretes és használt gyógyszeré. Párologtatóba, mécsolajba, ágyneműre cseppentve érdemes használnod. 
Szantál  Erős illatú, drága olaj, ezért óvatosan használd. Nyugtalanságot, feszültséget csökkentő hatása miatt a világon mindenütt elterjedt illóolaj. Párologtatók vizében, olajmécsekben hosszan tartja illatát. 
 Kamilla A leggyakrabban használt növénykivonat. Használjuk inhalálásra, mert nyugtatja a nyálkahártyát és csökkenti a gyulladásokat, de illata idegnyugtatóként is rendkívül hatásos.
Fürdővízbe, párologtatóba – szójaolajjal keverve, kis tálban kihelyezve –, a gyerekszobákban is kellemes, nyugodt álmot hozó hatása van. 
Citromfű  A mirtusszal együtt már az ókorban ismert illatosítószer. Méhviaszhoz keverve parketták, padlók tisztítására kiválóan alkalmas, és a lakás meghatározó illatélményévé válhat.
Illata feszültségoldó és nyugtató hatású. Fürdővízbe, párologtatóba vagy lepedőre cseppentve egyaránt kellemes illatot nyújt. 
Boróka  A gin pálinka jellegzetes íz- és illatanyaga. Rendkívül erős olajával csínján kell bánnod. Antiszeptikus hatása magasan kiváló, ezért sebek borogatására jól használható.
Illata kis mennyiségben a légutakat gyógyítja, az emberi szervezetre pedig élénkítő hatású. Túladagolása fejfájást okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top