Otthon

Hiperérzékenyeknek építettek lakóházat

Tilos dohányozni, parfümöt és mobiltelefont használni mindazoknak, akik az első, hiperérzékenyek számára épített zürichi lakóházban laknak vagy oda látogatnak.

A nagy mennyiségű vegyszer – arcszesz, mosópor, hajlakk és festékanyagok – kiváltotta többszörös kémiai érzékenységtől szenvedő emberek (MCS) mindennapos tünetei a fájdalom, a szorongás és a légzőszervi panaszok. A hiperérzékenység elektromágneses jellegű is lehet, ezt a vezeték nélküli készülékek különböző elektromágneses hullámai válthatják ki.

A 15 lakásos házat hiperérzékenyek szükségleteinek a kielégítésére építették 2013 decemberében Zürich Leimbach nevű elővárosában a város pénzügyi támogatásával, az egyik lakó, az 59 éves Christian Schifferle, a Fondation Healthy Life and Living alapítvány vezetője kezdeményezésére.

Forrás: srfcdn.ch
Forrás: srfcdn.ch

A hagyományos orvostudomány által kevéssé ismert MCS szindróma, amely zürichi adatok szerint ötezer embert érint Svájcban, a beköltözés előtt pokollá tette Christian Schifferle életét is, aki elektromágneses érzékenységben szenved. “Legyengít, szorongani kezdek, nem kapok levegőt, nem működik rendesen a tüdőm, szédülök” – mondta. Három-négy éves korában a szülei bútorgyárában használt vegyszerek gőzétől lett rosszul. Felnőttkorában a panaszai miatt nem tudott dolgozni, és egy lakókocsiban élt az Alpokban. Harmincöt éves korában tudta meg, hogy mi a baja, amikor véletlenül a kezébe került egy, a témával foglalkozó amerikai könyv. Tíz évet kellett várnia, hogy egy orvos végre komolyan vegye.

A leimbachi ház lakóit új lakóhelyük nem gyógyítja ki a betegségükből, de legalább elviselhetővé teszi az életüket. Mindenkinek, aki a házba lép, ki kell kapcsolnia a mobiltelefonját és minden vezeték nélküli készülékét, a házban amúgy sem működnének. Ez azonban nem jelent elszigeteltséget: a házban hagyományos vezetékes telefonvonalakat használnak. A háznak légtisztítóval ellátott közösségi helyisége is van. A bejáratánál egy széken állították ki az épületben engedélyezett tisztító- és tisztálkodószereket. A különleges anyagokból készült épületet minden illatot megszüntető ventillációs rendszerrel látták el. Az építőmunkások sem dohányozhattak, és nem használhattak illatosítókat a munka közben.

A gipsznek jó hasznát vették a munkálatoknál. A homlokzati falakba és a tetőzetbe különleges szűrőt építettek be, amely kiszűri az elektromágneses, illetve elektrosztatikus hullámokat és mezőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top