Otthon

Kétszer annyit költenek a fizetésükből a rezsire a magyarok, mint az osztrákok

Hiába alacsony a gáz és a villany ára: a fizetések annyival alacsonyabbak nálunk, hogy összességében mégis rosszabbul járunk.

Bár Európában nálunk adják az egyik legalacsonyabb áron a gázt és az áramot, a fizetések olyan alacsonyak, hogy a bérünkből kétszer annyit költünk a rezsire, mint például az osztrákok – hívta fel a figyelmet elemzésében a hvg.hu.

A lap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss adatai alapján készített el egy összevetést. Ebből kiderül, hogy ha csak az árakat nézzük, nagyon jól járnak a magyar háztartások. A gáz például Európán belül egyedül Belgrádban olcsóbb, mint Budapesten, az áram pedig csak Vilniusban, Szófiában és Belgrádban kerül kevesebbe.

Ha azonban a fizetéseket is számításba vesszük, kiderül, hogy valójában mégsem járunk olyan jól. A vásárlóerő-paritáson számolva ugyanis az áram ára a középmezőnyben van (29 fővárosból a 15. helyen) – hívja fel a figyelmet a hírportál. A gáz árában ennél szerencsére sokkal jobb a helyzet: ott a negyedik legalacsonyabb a budapesti adat.

A MEKH emellett azt is modellezte, hogy egy átlagos háztartás bevételének hány százalékát költi el rezsire. Itt a 25 vizsgált város közül Budapest a 10. legdrágább lett, itt a jövedelem 4,3 százaléka megy el a gáz- és áramszámlák kifizetésére. Bécsben ezzel szemben a fizetések kevesebb mint feleekkora részét költik erre.

A legrosszabbul ebből a szempontból Szófia, Bukarest és Vilnius teljesít, a fizetések legkisebb részét pedig Amszterdamban, Londonban és Luxemburgban költik a rezsire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top