nlc.hu
Otthon

Jegyáremelkedés a budapesti fürdőkben és strandokon

Nem zárnak be a budapesti fürdők, csak nem lesz pénzünk a jegyre

Nem válnak meg egy embertől sem, de a rezsi brutálisan emelkedik, ez pedig a jegyárakban is meglátszik majd.
Széchenyi fürdő

Brutálisan megugrottak a fővárosi fürdőket és strandokat üzemeltető cég, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. energiaszámlái. Tavaly még kilowattóránként 38 forintos áron tudták beszerezni a villamos áramot, az idén már 83 forintot kell fizetniük. A következő év ennél is sokkal nehezebb lesz, hiszen a decemberben lejáró energiaszállítói szerződés pótlására bekért ajánlatok az idei ár 3,5-szereséről szólnak. Még nagyobbat ugrik a földgáz ára: a tavaly köbméterenként fizetett 74 forintos ár az idén 205,6 forintra ugrott. Az október elsejével induló új gázévben pedig már több mint 1300 forintot kell fizetnie a cégnek, azaz 2021-hez képest 18-szoros a drágulás. Az energiaszámla tehát összesen 4 milliárd forintra nő az idei 1,4 milliárd után – írja a Népszava.

Ennek ellenére nem zárnak be a fürdők. A lap kérdésére Szűts Ildikó, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy az alábbi változásokkal számolhatunk:

  • bizonyos fürdőkben rövidülhet a nyitvatartás;
  • egyes szolgáltatásokat korlátozhatnak, ahol például tíz szauna van, azok közül lehet, hogy csak hármat fűtenek fel a kihasználtság függvényében;
  • senkit nem bocsátanak el;
  • emelik a jegyek árát.

A BGYH saját hatáskörben hozott döntéssel szeptember 10-től 15 százalékkal emeli meg a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdők hétvégi belépőinek árát. Ezen létesítmények vendégkörének 80 százalékát külföldiek teszik ki, így az áremelés alapvetően őket érinti. Hogy a jövőben ehhez képest mekkora áremelésekkel számolhatunk, nem tudni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top