nlc.hu
Otthon

Betett a rezsiköltség a Loire menti kastélyoknak is

Küszködnek a rezsiköltséggel a Loire menti kastélyok is

Van, ahol a tízszeresére emelkedett a számla.
Loire kastély,

A franciaországi Loire menti kastélyokban különféle módszerekkel próbálnak szembeszállni az elszabaduló energiaárakkal: van, ahol ablakot cserélnek, van, ahol a régi bútorok megóvása érdekében nem terveznek további szigetelési munkálatokat, és van, ahol megújuló energiaforrásokra való átállásban gondolkodnak.

A tél közeledtével a Párizstól 150 kilométerre délre lévő Meung-sur-Loire településen álló kastély tulajdonosa, Xavier Lelevé aggódik a fűtés-, gáz- és villanyszámla miatt, amely korábban 15-20 ezer euró között mozgott, idén viszont ötször-tízszer magasabb összegre számít. A kastély ablakai közül több is rossz állapotban van, ám egy ablak körülbelül 10 ezer euróba kerül, az épületben pedig 148 darab van.

Egy másik kastély, Cheverny annyira népszerű, hogy a tulajdonosának, Charles Antoine de Vibraye-nak egyáltalán nem fáj a feje az emelkedő költségek miatt, pedig évente 30-40 ezer liter fűtőolajat használ. Nem tervez további szigetelési munkákat. A kastély területének kétharmadát fűtik, elsősorban a látogatott termeket.

A közelben található híres Chambord-ban begyújtják a kandallókat, ez az egyetlen hőforrás a látogatók számára.
Az irodákban, boltokban, a mintegy negyven uradalmi épületben és az erdei pavilonokban van fűtés. A számla egy éve alatt a duplájára emelkedett, 260 ezer euróról több mint 600 ezerre nőtt a 2023-ra tervezett előzetes költségvetésben. Az igazgató szerint az árak emelkedése serkentette a fenntartható energiaforrásokban való gondolkodást.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top