nlc.hu
Otthon

Szárítógép és mosógép költsége

Ennyivel növeli rezsit a mosogatógép és a szárítógép

Idén talán minden korábbinál aktuálisabb az a kérdés, hogy ezek a mosogatógép és a szárító mennyivel növelik meg a villanyszámlát.

A KSH adatai szerint míg 2010-ben 100 magyar háztartásból még csak 10-ben volt mosogatógép, ez a szám 2020-ra már 27-re nőtt.

Nézzük a számokat!

A mosogatógépek energiacímkéin az Eco programra vonatkozó, azaz a víz- és energiafogyasztás szempontjából is legtakarékosabb program paramétereit láthatjuk. Egy átlagos, a legkeresettebb E energiaosztályba tartozó mosogatógép áramfogyasztása Eco programon 100 ciklusonként 95 kWh, ami azt jelenti, hogy ha heti 4 alkalommal használjuk az eszközt, a csökkentett rezsiáron számolva évente alig több mint 7100 Ft-ot jelent a mosogatógép-használat a villanyszámlánkon. Ehhez hozzájön még a vízhasználat díja, ami egy ciklusonként, az Eco programon 9,5 l vizet elhasználó gép esetén évente – fővárosi víz- és csatornadíjjal számolva – mintegy csupán 1200 forintot fog jelenteni. Ha beruháznánk egy valamivel drágább, de sokkal takarékosabb, C energiaosztályú készülékbe, akkor hasonló vízfogyasztással és még alacsonyabb, 5700 forint alatti áramdíjjal számolhatunk.

A mosogatógépekhez hasonlóan szintén egyre több háztartás dönt szárítógép vagy mosó-szárítógép vásárlása mellett.

Mosogatógép és szárítógép használata takarékosan

(Fotó: Getty Images/Lucy Lambriex)

Mi a helyzet a szárítógéppel?

Egy C/E energiaosztályú mosó-szárítógép esetén heti 4 használat – Eco programmal és a csökkentett áramárral számolva – havonta nagyjából 2600 forintot, vagyis évente nagyságrendileg 33 000 Ft-ot jelent majd a villanyszámlánkon. Ezen a költségen tovább faraghatunk, ha csak akkor működtetjük a szárító funkciót, ha a szabadban – az időjárás miatt vagy megfelelő tér híján – nem tudjuk megoldani a ruhák teregetését.

Ha szeretnénk kordában tartani otthonunk energiafogyasztását, de nem akarunk lemondani a mosogatógép és a szárítógép nyújtotta kényelemről, az elsődleges szempont, hogy minél jobb energiabesorolású gépet válasszunk – írja az Otthon.hu. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top