Otthon

Ezeken a településeken engedély kell egy házibulihoz

Országos szabályozás nincs erre vonatkozóan, de több település helyi csendrendelettel próbálja kordában tartani a hangos bulizást.

Többen tudni vélik, hogy június elsejétől életbe lépett egy kormányrendelet, amely szerint csak jegyzői engedéllyel lehet házibulit, kerti partit és olyan összejövetelt tartani, amely hangoskodással járhat.

A neten található információk szerint a buli előtt 15 nappal kell bejelentést tenni, és meg kell adni a résztvevők számát is. Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt olyan törvénytisztelő állampolgár, aki szeretett volna engedélyt kérni, de kiderült, nincs ilyen országos szabályozás – írja a Szoljon.hu.

A megyében azonban több településen van helyi érvényű csendrendelet. Törtelen például túl sok volt a többnapos, éjjel-nappal tartó dínomdánom, így ott tényleg be kell jelenteni a bulikat.

Tiszapüspökiben is van helyi szabályozás, és bár a polgármester azt mondja, nem szokták a rendeletet napi szinten alkalmazni, egy lakó esetében már többször szabott ki bírságot a jegyző. A büntetés 30 ezertől 150 ezer forintig terjedhet.

A legtöbb településen azonban nincs ilyen szigor, mert szerintük nehézkes a betartatása, és általában nem szokott gond lenni, az emberek elfogadják, hogy „ma nálad, holnap nálam” van buli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top