Otthon

Hizlald fel télen szobanövényeidet!

Mostanra lassan minden szobanövénynek vissza kell kerülnie a lakásba. Sajnos azonban éppen ilyenkor, a téli időszakban szokott a legtöbb gond lenni velük...

Sok oka lehet, hogy a legtöbb gond a téli időszakban van a szobanövényekkel: a túlöntözés, a száraz levegő, a betegségek, a kártevők vagy a kevés fény is. „A leghatékonyabb védekezés e veszedelmek ellen, ha jól »felhizlaljuk« növényeinket. Ez különösen ajánlott a télen virágzó növények esetében” – javasolja McMenemy Márk.

szobanoveny, tel

Szervestrágya

Arra mindig ügyeljünk, hogy már az ültetésnél gondoskodjunk a földhöz kevert tápanyagokról. A legcélszerűbb, ha ilyenkor 1:5 arányban érett istállótrágyát keverünk a virágföldhöz, de használhatunk biohumuszt vagy komposztot. Ezek az anyagok azért is nagyon jók, mert nemcsak táplálják a növényeket, de a talaj szerkezetét is javítják. Ne féljünk, az érett trágyának, komposztnak semmilyen szaga nincs. Arra azonban ügyeljünk, hogy a fenti aránynál ne keverjünk többet a földhöz, főleg a trágyából, mert az könnyen kiégetheti a növény gyökereit!

Műtrágya

A legjobb megoldás, ha a szerves tápanyag mellett némi műtrágyát is használunk. Itt sem lesz könnyű a választás. Ki kell próbálni minél többet, és ez alapján eldönteni, hogy kinek, melyik vált be. Az sem mindegy, hogy milyen növénynek és mikor adjuk.

Lombtrágyázás

Nagyon hasznos lehet még a lombtrágyázás is. Ez olyan tápoldatot jelent, amit a levélzeten keresztül tud felvenni a növény. Ezeket a kézi permetezőben kell összekeverni vízzel. Nem árt enyhébb töménységűre keverni, mint az előírt mérték, a szoba száraz levegője miatt ugyanis a növényeket viszonylag gyakran kell permetezni, így könnyen túladagolhatjuk a tápoldatot.

McMenemy Márk tanácsa: téli időszakban a növényeink nagy része nyugalmi állapotba kerül, vagyis ebben az időszakban a növekedésük lelassul. Ha viszont túl sok tápoldatot kapnak, azzal növekedésre sarkaljuk őket, ami hosszú távon a kifáradásukat fogja eredményezni. Ezért növényeinket a téli időszakban elég havonta egyszer tápoldatozni.

Még több kerti tipp, inspirációs ötlet a kert.tv oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top