nlc.hu
Otthon

4 hely, ahova soha nem szabad szobanövényt tenni!

4 hely, ahova soha nem szabad szobanövényt tenni!

Ahhoz, hogy a szobanövényed jól érezze magát, nagyon nem mindegy, hova teszed!

Vannak helyek a lakásban, ahova nem érdemes a szobanövényt pakolni.

Hűtő tetejére

Bár meglepőnek tűnhet, de egy növényt a hűtőszekrény tetejére helyezni mindig rossz ötlet. Először is – hacsak a hűtőszekrény nem közvetlenül az ablak előtt van –, nem lesz elegendő fény a növénynek a növekedéshez. A hűtőszekrények gyakran be vannak építve, de ha van egy kevés hely a tetején, az általában sötét és komor, ami egészen biztos, hogy nem tesz jót egy növénynek sem. A rossz megvilágítás mellett a hűtőszekrény tetején lévő hőmérséklet és páratartalom sem ideális a legtöbb növény számára. A hűtőszekrény körül általában alacsony a páratartalom. Ha ehhez még hozzávesszük azt a hőt, amelyet a készülék működés közben termel, az gondot okozhat a növényeknek.

Szobanövények, hova ne helyezd!

Fotó: Getty Images

Radiátor közelébe

A fűtőtest közvetlen közelében elhelyezett növények nagyon magas hőmérsékletnek és alacsony páratartalomnak vannak kitéve, ami a legtöbb növény számára nem ideális. A fűtőtesttől való ideális távolság a növény típusától függően változik. Például a pozsgás növények, amelyek általában minimális gondozást igényelnek, jól működhetnek radiátor mellett is, de tegyük körülbelül 1 méter távolságra a radiátortól. A magasabb páratartalmat igénylő növényeknél azonban legalább tartsunk 3 méter távolságot a fűtőtesttől.

Sarok

Ne helyezz növényeket – különösen trópusi szobanövényeket – a szoba sarkaiba. A sarkok gyakran sötétek, és egy ilyen hely nem lesz jó a szobanövényeidnek a fejlődéséhez. Mivel a növény körülbelül fele a fal felé néz, egyszerűen nem kap elég napfényt a virágzáshoz, és a végén leveleit is elveszítheti. Ha nincs más lehetőséged, akkor válassz olyan növényt, amelyek kevesebb fényt igényelnek, ilyenek például a páfrányok.

Mikró tetejére

Ahogyan a növényeket nem szabad a hűtőszekrény tetejére tenni, ugyanez igaz a mikrohullámú sütőre is. Ennek oka kettős. Először is: a mikrohullámok működésük során hőt bocsátanak ki, ami rossz növekedési környezetet teremthet a növény számára. Másodszor, nem jó ötlet dolgokat a mikrohullámú sütő tetején tárolni. Amikor a mikrohullámú sütőt használod, a növények és egyéb tárgyak elzárhatják a szellőzőnyílásokat, és megakadályozhatják a készülék megfelelő működését. A nehéz tárgyak, mint például a nagy beltéri növények, károsíthatják a mikrohullámú sütő tetejét vagy általános szerkezetét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top