Otthon

Fenyőfa-ügy: vágott vagy gyökeres legyen?

Last minute tipp következik McMenemy Márktól!

Tévhit, hogy karácsony előtt fenyőerdőket pusztítanának ki csak azért, hogy legyen mit szaloncukorral és csillogó üveggömbökkel feldíszítenünk. A valóságban ellenőrzött karácsonyfa-ültetvényekről termelik ki a fenyőket, ahol olyan sor és tőtávolságra vannak ültetve a fák, és olyan intenzív termesztés folyik (öntözés, metszés, növényvédelem) hogy kivágás nélkül a fák idősebb korukra elpusztulnának a szűk élettér miatt – mondja McMenemy Márk.

Magyarországon Zala megyében, de a Dunántúlon sok más helyen, valamint a Duna mentén is több száz hektárnyi karácsonyfa-ültetvény ad munkát és megélhetést a gazdáknak. Nyaranta kaszálni, kapálni, gyomirtózni, permetezni, nyírni, télen pedig fagyban-hóban vágni, kötözni és pakolni kell. És persze őrködni is, mivel a fenyvesekben novembertől mindennapos látogatók a tolvajok. Magyarországon a fenyőket december 10 körül kezdik kitermelni.

Ezek a fenyők egészen biztosan nem hullatják le a leveleiket már az ünnep másnapján, mert ősszel a vágás előtt még sok csapadékot tudnak magukba szívni. Ellentétben a Dániából és Hollandiából olcsó dömpingáruként az országba kerülő és már hetek, olykor hónapok óta hűtőkamrában tárolt fenyőkkel, melyeket borsos haszonnal adnak el minden gyanútlan vevőnek.

Földlabdás karácsonyfa

A „környezetvédő” kampányok eredményeként kezdődött a földlabdás karácsonyfa széles körű elterjedése. Ezzel –gondolhatjuk – két legyet üthetünk egy csapásra: megnyugszunk, hiszen nem vágtak ki miattunk egy fát, s az ünnepek elteltével akár ki is ültethetjük a kertünkbe…

„Fontos, hogy a szobában is öntözzük, és maximum 3-4 napig tartsuk bent. Minél kevesebb súlyt aggassunk az ágaira, és az udvarra kitéve védjük a gyökerét a fagytól oly módon, hogy hullámpapírral vagy zsákkal körbetekerjük. Fagymentes időben, főként ha süt a nap, feltétlenül öntözni kell. Március elején, amint kienged a föld, azonnal végleges helyére ültessük, és nagyon szorgalmasan öntözzük, mert a talaj csak napokig tartó kiadós esőzés után ázik át 50-60 cm mélységben. Nagyon jót teszünk a fánkkal, ha ültetés előtt valamilyen humusztrágyát szórunk az ültetőgödörbe” – tanácsolja McMenemy Márk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top