Otthon

Ilyen színűre fesd a falat, ha nyugodtabb mindennapokra vágysz!

Ha ismerjük a színek pszichológiai hatásait, máris könnyebben választjuk meg a lakás falainak a színét.

Hogy melyik színeket preferáljuk, az teljesen egyénfüggő – az azonban már sokkal általánosabb, hogy hogyan hatnak a pszichénkre bizonyos színek anélkül, hogy észrevennénk. Ha felismerjük, hogy a színek pszichológiai hatással bírnak, és ennek tudatában választunk falfestéket, nagyobb befolyással lehetünk az otthonunk egész atmoszférájára.

A színszakértők szerint két olyan paletta van, amely garantálja a pozitív kognitív hatásokat:

1. A kék és a zöld árnyalatai

Minden, ami a természetre emlékeztet bennünket, az nyugtató hatással van az agyunkra. Gondoljunk csak arra, ahogy ellazulunk, az óceán hullámait vagy a fák leveleit figyelve! A tökéletes relaxációt ezért elősegíti minden, ami a kék és a zöld természetes árnyalata. A neonzöldet és a hupikéket viszont felejtsük el.

2. A natúr színek

A népszerű natúr palettába nem csak a bézs és a fehér árnyalatok tartoznak. Egy puha rózsaszín vagy egy melegebb szürke épp olyan kellemes érzetet kelt, mint a homokszín. Az ilyen színű tereket hívogatónak és biztonságosnak érezzük.

És amiket kerüljünk…

A piros, a narancssárga és az élénk sárga árnyalataira elsősorban nem érzelmi, hanem fizikai reakciót adunk: izgatottabbá, élénkebbé válunk. Bizonyos helyeken épp ezért alkalmazzák őket, de ha az otthonunkban inkább a nyugalom elősegítése és a stresszmentesítés a cél, akkor kerüljük a használatukat.

elledecor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top