Otthon

Tedd műanyagmentessé az otthonod – tuti tippek

A SodaStream tavaly kampányt hirdetett az egyszer használatos műanyagok mellőzése érdekében.

A szénsavasvíz-készítő készülékeiről közismert cég mindezt azért tette, mert szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a globális műanyagszennyezés már komolyan fenyegeti a tengeri élővilágot. Ha ilyen ütemben folytatódik a műanyagszennyezés, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal. A probléma súlyosságát jól tükrözi, hogy a Csendes-óceánban jelenleg 1,6 millió négyzetkilométer kiterjedésű, Törökországnál kétszer nagyobb, főként műanyagokból álló szemétsziget úszik, amelynek eltakarítása egyelőre akadályokba ütközik. Bár az egyszer használatos műanyagok lebomlása nagyon sok időt, több száz évet vehet igénybe, a fő problémát az okozza, hogy bomlás közben apró, miniatűr darabokra esnek szét.

A SodaStream tippjei az egyszer használatos műanyagok kiváltására:

  • Minden bevásárláshoz vigyünk magunkkal textilszatyrot, vagy vászontáskát, így elkerülhető a műanyag szatyrok otthoni felhalmozódása, majd azok későbbi kidobása.  
  • A zöldségesnél vagy a pékségben rendelkezésre álló műanyag zacskók helyett használjunk kisméretű textilzsákokat.
  • Ne használjunk egyszer használatos műanyag szívószálakat és evőeszközöket. Ha mégis szükség lenne rájuk, akkor inkább komposztálható papír szívószálakat, poharakat és evőeszközöket vegyünk igénybe.
  • Az ételek tárolására a műanyag dobozok helyett lehetőség szerint használjunk inkább befőttesüvegeket, csatos üvegeket. Ezek könnyen tisztíthatók, ráadásul légmentesen zárhatók is.
  • A műanyag fogkefe helyettesítésére megfelelő megoldás lehet a fából készült változat alkalmazása, amely teljes mértékben komposztálható, sörtéje pedig 100%-ban természetes alapanyagokból készül.
  • Az ásványvizes palackok helyett használjunk szódavízkészítő gépet. A SodaStream gépei nemcsak ellenőrzött minőséget képviselnek, hanem egy szénsavasító palackkal akár 2500 PET-palacktól is megkímélhetjük élővilágunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top