Otthon

20 év alatt újratelepített egy erdőt ez a házaspár

Már az állatok is visszatértek.

1990 óta mintegy 129 millió hektárnyi erdő tűnt el a Föld színéről örökre, ez nagyjából Dél-Afrika területének felel meg. Évente nagyjából Csehország méretének megfelelő erdőterület pusztul el. Mindez nemcsak az ott élő, menekülni kényszerülő és kihalásba hajszolt élővilág, de az üvegházhatás és összességében a Föld jövője szempontjából is katasztrofális.

De mit tehetnénk mi? Mit tehet egyetlen ember? Sebastiao Salgado fotós, és felesége, Lelia megmutatták, hogy kevés, de elszánt ember is nagyon sokat tehet.

Sebastiao Salgado és felesége. Fotó: Getty.

A kilencvenes években, mikor Salgado egy érzelmileg és fizikailag is megterhelő ruandai útról tért haza Brazíliába, azt látta, hogy szülőföldjén a buja esőerdőt élettelen tarló váltotta fel. Ekkor határoztak úgy feleségével, hogy visszahozzák az esőerdőt.

Fotó: Instituto Terra.

Együtt létrehozták az Instituto Terra alapítványt, amely azóta 4 millió fát ültetett el,és a dolgos kezek munkája nyomán az ugaron lassan új élet fakadt.

Fotó: Instituto Terra.

Az őshonos fafajok visszaültetésével visszatértek az állatok is, és a pusztulás csendjét a madárcsicsergés és rovarzümmögés boldog kakofóniája váltotta fel.

Az esőerdőbe visszatért az élet. Fotó: Instituto Terra.

(via Bored Panda)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top