A keleti konyhákban már évezredek óta használt bambuszpárolók mára nálunk is beszerezhetők a legtöbb háztartási eszközöket árusító boltban. A bambuszrostokból készült, lyukacsos aljú, szitaszerű párolóedényben a rizs és a zöldségek a feltörő gőzben párolódnak meg. Az így meggőzölt zöldségek roppanósak maradnak, többet megőriznek vitamintartalmukból, mint a vízben főzöttek, és élénk színüket is megtartják. De nem csak zöldséget tehetünk a párolóba, kerülhet bele hal, gőzgombóc, vékonyra vágott csirke- vagy pulykahús, tofu, de a kuszkusz és a quinoa is elkészül benne. A vásárlásnál mindenképpen olyat válasszunk, ami csakis természetes anyagból készült, hiszen így lesznek garantáltan egészségesek a benne megpárolt ételek is – emellett pedig van pár alapfogás, amit jó, ha elsajátítunk az első használat előtt. Mutatjuk, melyek ezek.
Így használjuk a bambuszpárolót
- A legfontosabb, hogy legyen egy nagyobb edényünk, amelyben a vizet forraljuk, és amelybe a pároló pont beleillik, stabilan megáll benne. Fontos, hogy a rotyogó víz ne érje el a bambuszpároló alját.
- Az alapanyagokat szépen elosztva, egymástól távolabb helyezzük el a párolóban.
- Az ételek alá kerüljön mindig valamilyen levél (spenót vagy mángold), így a bambuszrostok nem veszik át annak az ízét, tiszták maradnak.
- A tisztítást is csak sima vízzel végezzük, soha ne használjunk mosogatószert.
Párolási idő bambuszpárolóval
- Szeletelt cukkini: 5-8 perc
- Zöldborsó: 3 perc
- Karfiol, brokkoli, káposzta: 5-7 perc
- Felkockázott burgonya: 7 perc
- Felkarikázott sárgarépa: 7 perc
- Spenótlevél: 3 perc
- Spárga: 4-7 perc
- Ceruzabab: 6-10 perc
- Kelbimbó: 6-8 perc
- Csirke, pulyka szeletben: 10 perc
- Hal: 25 perc
- Koktélrák: 5-10 perc
- Kuszkusz: 10-12 perc
- Quinoa: 7 perc