Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Otthon

Így használd a bambuszpárolót otthon!

Végre valami igazán izgalmas konyhai eszközt kaptál a párodtól születésnapodra? A minden évben menetrend szerint megérkező serpenyő vagy tortaforma helyett idén egy bambuszpároló került az ajándékok közé? Akkor mi most megmutatjuk, mi mindent tudsz vele készíteni.

A keleti konyhákban már évezredek óta használt bambuszpárolók mára nálunk is beszerezhetők a legtöbb háztartási eszközöket árusító boltban. A bambuszrostokból készült, lyukacsos aljú, szitaszerű párolóedényben a rizs és a zöldségek a feltörő gőzben párolódnak meg. Az így meggőzölt zöldségek roppanósak maradnak, többet megőriznek vitamintartalmukból, mint a vízben főzöttek, és élénk színüket is megtartják. De nem csak zöldséget tehetünk a párolóba, kerülhet bele hal, gőzgombóc, vékonyra vágott csirke- vagy pulykahús, tofu, de a kuszkusz és a quinoa is elkészül benne. A vásárlásnál mindenképpen olyat válasszunk, ami csakis természetes anyagból készült, hiszen így lesznek garantáltan egészségesek a benne megpárolt ételek is – emellett pedig van pár alapfogás, amit jó, ha elsajátítunk az első használat előtt. Mutatjuk, melyek ezek.

Így használjuk a bambuszpárolót

  • A legfontosabb, hogy legyen egy nagyobb edényünk, amelyben a vizet forraljuk, és amelybe a pároló pont beleillik, stabilan megáll benne. Fontos, hogy a rotyogó víz ne érje el a bambuszpároló alját.
  • Az alapanyagokat szépen elosztva, egymástól távolabb helyezzük el a párolóban.
  • Az ételek alá kerüljön mindig valamilyen levél (spenót vagy mángold), így a bambuszrostok nem veszik át annak az ízét, tiszták maradnak.
  • A tisztítást is csak sima vízzel végezzük, soha ne használjunk mosogatószert.

Párolási idő bambuszpárolóval

  • Szeletelt cukkini: 5-8 perc
  • Zöldborsó: 3 perc
  • Karfiol, brokkoli, káposzta: 5-7 perc
  • Felkockázott burgonya: 7 perc
  • Felkarikázott sárgarépa: 7 perc
  • Spenótlevél: 3 perc
  • Spárga: 4-7 perc
  • Ceruzabab: 6-10 perc
  • Kelbimbó: 6-8 perc
  • Csirke, pulyka szeletben: 10 perc
  • Hal: 25 perc
  • Koktélrák: 5-10 perc
  • Kuszkusz: 10-12 perc
  • Quinoa: 7 perc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top