Otthon
Szponzorált tartalom

Környezettudatos otthon? Mutatjuk, hogyan!

Hogy tudsz tenni azért, hogy környezettudatos otthonod legyen? Egészen apró változtatásokkal is már sokat tehetsz önmagadért és a környezetedért!

1. Alaposan vedd szemügyre, milyen háztartási gépet veszel!

Az elektromos készülékek készenléti állapotban is fogyasztanak áramot. Szerezz be lekapcsolható elosztókat, amiket egy gombnyomással áramtalaníthatsz. Ha nagyobb háztartási gépet vásárolsz, mindenképpen A, A+ vagy A++ energiacímkéjű terméket válassz. Egy A energiaosztályú mosó- vagy mosogatógép nemcsak kevesebb áramot fogyaszt, de a vízfelhasználása is kedvezőbb.

Tipp: gyűjtsd szelektíven a szemetet, a szerves hulladékból pedig készíts komposztot – ha van rá módod!

2. Könnyedén spórolhatsz az energiával

Üres helyiségekben ne égjen a lámpa, az elosztókat kapcsold ki, ha nincsenek használatban. A sima izzó helyett használj energiatakarékosat, hiszen az energiatakarékos LED-lámpák és fénycsövek azonos fénymennyiség előállítása esetén is kevesebb áramot fogyasztanak, és hosszabb az élettartamuk, mint hagyományos izzóké.

Fotó: iStock

3. Vásárolj tudatosan!

Tervezd meg a vásárlást, vigyél magaddal textilszatyrot, textilzsákot, a szeletelt felvágottnak, húsnak pedig többször használatos műanyag dobozt. Amiből létezik üveges kiszerelés, például joghurtból, válaszd azt. Tejet vásárolj kimérten, saját üvegben helyi termelőtől, így ráadásul a költséges és környezetterhelő szállítást és csomagolást is megspórolod, és egészségesebb termékhez jutsz.

4. Eldobható helyett mosható

Az eldobható dolgok közül akad jó pár, amelyek moshatóval is helyettesíthetőek. Felejtsd el a papírtörlőt, használj inkább konyharuhát. Ha kisgyermekes anyuka vagy, akkor a baba eldobható pelenkáját is lecserélheted mosható termékekre, de ugyanez igaz az arctisztításhoz használt vattakorongokra is. Apróságok, amikkel tényleg sokat tehetsz!

5. Környezetbarát mosó- és tisztítószerek

Olyan termékeket vásárolj, amelyek biológiailag lebomlóak, foszfátmentesek, és nem állatokon tesztelték őket. A legtermészetesebb mosószer a mosódió, ami 100%-ban vegyszermentes mosást tesz lehetővé.  Antibakteriális, bőr- és környezetbarát, fertőtlenítő hatású, nem fakítja a színeket, nem roncsolja a textíliát, mindemellett olcsóbb, mint a vegyszeres mosás, hiszen 500 g mosódió átlagosan 100-150 adag mosásra elegendő. 

Mindemellett legyen otthon mindig ecet és szódabikarbóna! Az ecetes meleg víz kiváló ablak- és padlótisztításhoz, míg a szódabikarbóna hatékonyan fertőtleníti a konyhai és fürdőszobai felületeket.

Tudtad? Házi mosószert például főzhetsz mosószappanból és mosószódából, de tusfürdőt is készíthetsz szappanból és olajokból, egy kis illóolajjal megspékelve.

6. Figyelj a vízfogyasztásra

Egy átlagos, négyfős városi család Magyarországon napi 600 (!) liter vizet küld le a csatornákba a mosógépen, mosogatógépen, vécén, fürdőkádak és zuhanyzótálcák lefolyóin keresztül. Könnyen megtakarítható ennek legalább a 10 százaléka, például úgy, hogy első körben nem hagyod csöpögni a csapokat, hanem azonnal elzárod. Aztán azzal is sokat tehetsz, hogy kevesebb vizet használsz el: rövidebb ideig zuhanyozol, csak akkor indítod el a mosógépet, ha az már teljesen megtelt ruhával, lemondasz a mindennapos fürdőkádas wellness-estékről.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top