A koronavírus terjedése óta sokkal nagyobb mértékben fertőtlenítjük magunkat és a környezetünket, és ez így is van jól. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a boltban vásárolt élelmiszerekkel mennyire szükséges megtennünk ugyanezt. A boltok alapvetően azt javasolják, hogy ne tapogassuk meg a kezünkkel a pékárukat, a zöldségekhez és gyümölcsökhöz is zacskóval vagy eldobható műanyag kesztyűvel érjünk. Kérdés, hogy mindenki így jár-e el?
Timothy Newsome ausztrál virológus úgy tartja, minden felület veszélyes lehet, így az élelmiszerek felülete is hordozhatja a vírust. Korábban mi is írtunk róla, hogy a vírus akár napokig is elvan néhány felületen. A virológus épp ezért azt javasolja, hogy a boltban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt is mossuk meg ugyanúgy, mint a kezünket, tehát használjunk meleg vizet és mosogatószert.
Teljesen más véleményen van a témával kapcsolatban Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, akit vasárnap Sváby András kérdezett az ATV Heti napló című műsorában. A szakember azt mondta, hogy a betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed, és jóval ritkábban terjed felületekről. Szerinte nem kell minden árut agyonmosni, de azt is megjegyezte, hogy a gyümölcsök és a zöldségek megmosása fogyasztás előtt egyébként is javasolt. A főorvos kissé túlzásnak tartja, hogy mosószerrel vagy szappannal mosogassuk a boltban vásárolt élelmiszert.
Nehéz tehát igazságot tenni, az viszont biztos, hogy azzal nem csinálunk rosszat, ha forró vízzel átmosunk mindent, mielőtt a hűtőbe vagy a konyhapultra kerülne.