Otthon

Jobban félnek a városi kutyák, mint a vidékiek

Nem brit kutatók... és érdekeset mondanak.
félősek a városi kutyák

Érdekes eredményre jutott egy finn kutatás – a Scientific Reports című szaklapban írtak erről. Mint állítják, a városi kutyák félősebbek, mint a vidékiek.

A Hannes Lohi, a Helsinki Egyetem állatorvosi karának kutatója vezette tudóscsoport hatezer kutyát vizsgált ebből a szempontból, azt ugyanakkor nem tárta fel, hogy mi okozza a más kutyákkal vagy emberekkel szembeni félelmeket.

Szerintük a városi ebeknek 7-16 hetes korukban kevesebb a kapcsolatuk fajtársaikkal. A kisebb termetű ebek, mint a csivavák, a megfigyelések szerint sokkal bátortalanabbak, mint a nagyobbak, és ugyanez igaz az ivartalanított négylábúakra is.

De van más összefüggés is: „Azok a kutyák, amelyek ritkán vesznek részt aktív tevékenységekben vagy tréningen, nagyobb valószínűséggel válnak bátortalanabbakká, mint azok, melyek alkalmanként vagy hetente járnak tréningre” – áll a jelentésben.

Különbségeket találtak az egyes fajták között is. A spanyol vízikutya és a shetlandi juhászkutya tűnik a legfélősebbnek, míg a búzaszínű terrier a legbátrabb fajták egyike.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top