Otthon

A harmincas generáció 23 százaléka tud csak rendszeresen félretenni

A harmincasok egyharmada csak esetenként tartalékol, a generációhoz tartozók negyedének pedig egyáltalán nincs megtakarítása, ők hónapról hónapra élnek.

Az UniCredit Bank és a Scale Research reprezentatív kutatása azt vizsgálta, hogy a 30-39 év közötti magyarok milyen pénzügyi és gazdasági intelligenciával, ismeretekkel rendelkeznek, milyen kihívások előtt állnak és mennyire tudatosak. A kutatás számai sok szempontból megdöbbentők, lévén ebben az életszakaszban kellene megalapozni a későbbi családi életüket, és biztosítani az öngondoskodást. Ehhez képest a harmincasoknak mindössze 23 százaléka tud rendszeresen félretenni, egyharmaduk időről időre azért félretesz valamennyi pénzt, egynegyedük azonban egyáltalán nem tesz félre semmit – írja a 24.hu.

Nehezen megy a spórolás a hazai harmincasoknak (fotó: Getty Images)

Nehezen megy a spórolás a hazai harmincasoknak (Fotó: Getty Images)

A spórolás sokaknak okoz kihívást, mert sok esetben napi szinten kívánja meg a tudatos vásárlást és életmódot. A jó hír, hogy a megtakarítók fele akár komolyabb összeget is félre tud tenni, azonban a másik fele csupán 30 ezer forint alatt tud spórolni havonta. Egymillió forint alatt csak vésztartalékként tekintenek a megtakarításukra, az e fölötti részt látják csak felhasználható félretett pénznek. Magasabb a rendszeres megtakarítás aránya a férfiak, a diplomások, valamint a már családos, saját otthonnal bíró harmincasok körében. A spórolt pénzt többnyire lakásfelújításra, biztonsági tartaléknak vagy a gyermekek számára gyűjtik. A legnépszerűbb befektetési formák a különböző nyugdíj-előtakarékossági megoldások, a megtakarítások, valamint saját ingatlan vásárlása. A megkérdezettek 57 százaléka saját ingatlanban él, és az ingatlanvásárlás még mindig sokkal vonzóbbnak számít a lakásbérléssel szemben. A hitelfelvétel nagyon elterjedtnek számít a generáció tagjai között, általában ingatlan- vagy autóvásárlásra vesznek fel hiteleket, élvezeti cikkekre vagy utazásra szerencsére kevésbé.

Nekik sikerült a spórolás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top