nlc.hu
Otthon
Szobanövények kis lakásba

6 mutatós szobanövény kis lakásba

Ha kis lakásban élsz, azok a szobanövények lesznek a barátaid, melyek nem foglalnak túl nagy helyet, ugyanakkor látványosak. Ilyeneket mutatunk most.

Törpe anyósnyelv

A törpe anyósnyelv, ahogy az a nevéből is kiderül, az anyósnyelv kisebb méretű változata, mely legfeljebb 20-25 centiméter magasra nő meg. A szobanövény ugyanakkor a fajta minden egyéb előnyös tulajdonságával rendelkezik, tehát nagyon strapabíró, nem igényel túl sok öntözést vagy különleges talajt, és a gyenge fényviszonyokat is gond nélkül elviseli. Ugyanakkor dekoratív és a lakás levegőjét is tisztítja. Az éjjeliszekrényen, a dohányzóasztalon vagy akár a konyhapulton is jól mutat.

Törpe anyósnyelv

Törpe anyósnyelv (Fotó: Getty Images)

Pénzlevelű pilea

A pénzlevelű pilea letisztult, kissé földönkívüli küllemével akár a modern-minimalista lakásokba is tökéletesen illik. A világosat szereti, remekül érzi magát például az ablakpárkányon. Lazább, tőzeges talajt igényel. Gyorsan fejlődik, viszont 25-30 centiméternél nem nő magasabbra. Néhány naponta érdemes azonban megforgatni, hogy minden oldalon egyenletesen bokrosodhasson. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, a kaspójában, tálkájában soha nem szabad pangó vizet hagyni. 

Pénzlevelű pilea

Pénzlevelű pilea (Fotó: Getty Images)

Szemölcsliliom

A szemölcsliliom kifejlett állapotában sem magasabb 20 centiméternél, azonban hegyes, csíkos leveleivel így is kellőképpen feltűnő jelenség. Nem vár el túl sok törődést, legjobban a félárnyékot kedveli, de sötétebb helyiségekben is életben marad. Jó vízáteresztő talajt igényel, és csak akkor kell megöntözni – jellemzően 3-4 hetenként – ha a földje már teljesen kiszáradt. A lakás bármely pontját, akár a fürdőszobát is feldobja.

Szemölcsliliom

Szemölcsliliom (Fotó: Getty Images)

Gyöngyfüzér

A gyöngyfüzér, más néven zöldborsólevelű szeneció vagy csak borsóka egy kimondottan bájos kis pozsgás, csüngő, borsószemre emlékeztető levelekkel. A hajtások nem nőnek eszelősen gyorsan, de idővel elérhetik az 1 méteres hosszúságot is. A növény szereti a fényt és a meleget, viszont nem kell túl gyakran öntözni. Tavasszal fehér virágok nyílnak rajta. Valamilyen bútordarab szélén, illetve fali vagy függő virágtartóban érdemes tartani. A konyhába különösen jól passzol.

Gyöngyfüzér

Gyöngyfüzér (Fotó: Getty Images)

Zebrapletyka

A zebrapletyka hosszanti csíkozású leveleivel, lila virágaival kategorikusan látványos szobanövény, mely azonban maximum 45 centiméter hosszúra nő meg. A tűző napot nem kedveli, a világosságot azonban igényli, a lakás bármely ennek megfelelő pontján elhelyezhető. A jó vízáteresztő képességű, enyhén nedves talaj a legideálisabb a számára, locsolni rendszeresen, de visszafogottan kell. Viszont mivel párakedvelő, a leveleit is meg kell permetezni vízzel.

Zebrapletyka

Zebrapletyka (Fotó: Getty Images)

Szívlevelű filodendron

A szívlevelű filodendron szép és stramm kúszónövény. Világosban, félárnyékban és árnyékban egyaránt elvan, a normál szobahőmérséklet is teljesen megfelel neki. Olyankor a legboldogabb, ha a földje állandóan nedves, eláztatva azonban nincs. Ha megfeledkezel a locsolásról, akkor sem pusztul el egyik napról a másikra, a levelei viszont hervadással jelzik a vízhiányt. Az öntözést követően aztán hamar összeszedi magát. A lakás bármely kihasználatlan pontján elhelyezheted, akár a szekrény tetején, a galéria korlátján vagy fali virágtartóban. 

Szívlevelű filodendron

Szívlevelű filodendron (Fotó: Getty Images)

Kertészkedj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top