Otthon

Rekordmeleg jöhet szombaton

Közép- és Délkelet-Európában is hőmérsékleti rekordokat dönthet a szombaton érkező meleg.

Azt írja az Időkép, hogy szubtrópusi meleg levegőt pumpál egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon melegszektorában a déli áramlás szombaton Közép- és Délkelet-Európába. Az Alex névre keresztelt viharciklon a kontinens nyugati felén lehűlést, csapadékot és hatalmas szelet okoz, előoldalán azonban az erős, viharos déli széllel afrikai eredetű meleg áramlik felénk. Az átlagosnál így 10-12 fokkal melegebb lehet október 3-án.

Kúszik a hőmérő higanyszála / Fotó: Pixabay

Kúszik a hőmérő higanyszála (Fotó: Pixabay)

A legmelegebb a Balkán-félszigeten és Olaszország déli tartományaiban lehet, ahol a 30-35 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet, megdöntve a napi, vagy néhol akár az október havi maximum-hőmérsékleti rekordokat. Hazánkban is jóval melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál, a maximum-hőmérsékletek szombaton 30 fok köré emelkedhetnek, majd vasárnapra egy markáns hidegfront vet véget az egynapos nyárnak. A Balkánon és az Adria déli tájain a nyári meleg még vasárnap is kitart.

Noha a tavaszról szól, de van benne Sándor (Alex), ezért szórakoztatásképpen idemásolunk egy Weöres Sándor-verset: 

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek
hoz majd meleget,
nincs több fázás, boldog, aki él.

Már közhírré szétdoboltatik:
minden kislány férjhez adatik,
szőkék legelébb,
aztán feketék,
végül barnák és a maradék.

Ősz+EZO: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top