nlc.hu
Otthon

A tópart lett az új belváros a lakáspiacon

Balaton az új belváros? Mindenki tó mellé költözne, és ennek megvan az ára

A legtöbb megvásárolható ingatlan Siófokon van, a legmagasabb négyzetméterárral pedig Zamárdiban és Szántódon találkozni.

Az, hogy a koronavírus-járvány tükrében mennyire megnőtt a Balaton népszerűsége, azt talán mindenki megtapasztalta, és azt is sejteni lehetett, hogy aki teheti, az nemcsak egy hétvégére ugrik le, hanem szeretne ingatlant is vásárolni a környéken. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségnek (TÖOSZ) elnöke 2020 őszén ki is fejtette egy konferencián, hogy a járvány lecsengése után a Balaton régió lakossága nőni fog a következő tíz évben.

Ezt támasztják alá az ingatlan.com egyik legújabb elemzése szerint a Balaton-környéki megyékben 54-84 százalékkal, a Velencei-tó közelében 22 százalékkal, a Tisza-tónál pedig 96 százalékkal több volt az érdeklődők száma az ötéves átlaghoz képest. A négyzetméterárak egyébként utóbbinál a legkedvezőbbek, A Tisza-tó melletti ingatlanokat átlagosan 171 ezer forintos négyzetméteráron kínálták eladásra, míg a Velencei-tónál az átlagos négyzetméterár március közepén meghaladta az 550 ezer forintot, a Balaton két partján mért 600 ezer forintot meghaladó átlagos négyzetméterár már csak kevéssel marad el a budapesti 720 ezer forintos átlagértéktől.

Az Az ingatlan.com elemzéséből emellett kiderült hogy a 

  • Balatonnál a legtöbb lakást, házat, nyaralót Siófokon kínálták eladásra, összesen több mint 2 ezer ingatlanból válogathattak az érdeklődők március közepén. A második Keszthely 469 gazdára váró lakóingatlannal, majd Balatonfüred következik 451 darabos kínálattal.
  • Az északi parton lévő települések esetében az átlagos négyzetméterár 675 ezer forintot tett ki. A legmagasabb ár Alsóörshöz köthető, ahol 946 ezer forint volt ez az érték, az egyik legalacsonyabb, 400 ezer forint alatti négyzetméterár pedig Ábrahámhegyet jellemezte.
  • A Balaton déli partján, vagyis a Somogy megyei tóparti településeken az átlagos négyzetméterár 635 ezer forintra rúgott. A toplistát Zamárdi és Szántód vezeti több mint 1 milliós átlagos négyzetméterárral, a legolcsóbbak közé tartozik Balatonmáriafürdő, ahol négyzetméterenként 357 ezer forintot kérnek az eladók. 
  • A Fejér megyei Velencei-tó két leginkább felkapott települése közül Gárdonyban 385 lakóingatlan szerepelt a kínálatban március közepén, Velencén pedig 231 ingatlanból lehetett válogatni. Előbbieknél 606 ezer forint, utóbbiaknál pedig 554 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár az ingatlan.com körképe szerint.
  • A Tisza-tavi piacon összesen 158 ingatlant hirdettek eladásra a tulajdonosok, a négyzetméterárak átlaga pedig 171 ezer forintnál járt március közepén. A legnagyobb kínálattal Abádszalók és Tiszafüred rendelkezett. Utóbbi település a legdrágábbak közé tartozik 213 ezer forinttal, ennél csak Sarud drágább, ahol 243 ezer forintos kínálati négyzetméterárral találkozhattak a vevőjelöltek.

Az ingatlan.com szakértője, Balogh László szerint a tóparti települések iránt az év első hónapjaiban mutatkozó rekordszintű kereslet és a járványhelyzet miatt idén tavasszal és nyáron szinte bármilyen ingatlant el lehet majd adni ezekben a régiókban

 

Kirándulók a tavaszias melegben a siófoki Balaton-parton 2020. március 18-án.

Kirándulók a tavaszias melegben a siófoki Balaton-parton 2020. március 18-án (Fotó: MTI / Varga György)

Nekünk a Balaton a Riviéra?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top