nlc.hu
Otthon

Az üzletek egy része nem igazán tartja be a boltzárat

Boltzár: több áruház, bolt is kijátssza a járványügyi intézkedéseket

Az üzletek egy része nem igazán tartja be a boltzárat.

Az új járványügyi intézkedések értelmében héttel meghosszabbította a kormány a boltzárat, de az üzletek egy része ezt már nem igazán tartja be – írja az enpenzem.hu. A lap szerint az újabb boltzárat többen értelmezték úgy, hogy azok a boltok, amelyek nem lehetnek nyitva, átvételi pontként még működhetnek.

Ruhabolt

Boltzár: Több áruház, bolt is kijátssza a járványügyi intézkedéseket(Fotó: Pixabay/DigestContent)

A rendelkezés értelmében ugyanis webáruház (a kereskedelmi jogban csomagküldő kereskedés) működhet, de átvevőpont csak akkor, ha a hozzá kapcsolódó üzlet (például élelmiszerbolt, drogéria) nyitva lehet. A jog ellenére 

az Alza.hu, a Decathlon, a Jysk, az Extreme Digital, a Mall.hu átadja átvevőpontos rendszerében az online rendelt árut.

Egy, a Blokkk.com-nak nyilatkozó boltos szerint az ő városában gyakorlatilag majdnem mindenki nyitva van. „Csak a legkisebb vállalkozások, néhány ruházati üzlet, pár turkáló, egy ékszerbolt és a mi kis rövidáru- és függönyboltunk van zárva” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a DIEGO multi teljes bolthálózatával nyitva lehet, a kormányrendelet azon részére hivatkozva, hogy az építőanyagot árusító boltoknak ez engedélyezett.

Egyelőre nem tudni, maradnak-e húsvétig a szigorítások. Egyes forgatókönyvek szerint elképzelhető, hogy már nem lesz újabb korlátozás, és az eredeti tervek és a nemzeti konzultáció eredménye alapján húsvét után fokozatosan enyhítenek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések vállalkozói jelzések alapján nehezen értelmezhetőek, és a kkv-k szempontjából versenytorzítóak. Ezért azt javasolják, hogy a lakosság negyedének védettsége esetén fokozatosan oldja fel a kormány a boltzárat. A zárlat helyett az üzlethelyiségbe belépők számát lehetne korlátozni – írja a lap.

Kapcsolódó cikkeink a járványról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top