nlc.hu
Otthon

Gyömbér termesztése otthon

Nevelj otthon saját gyömbért, segítünk, hogy csináld!

A gyömbér jótékony hatását a gyógyászatban már számtalanszor bizonyította, ahogy a gasztronómiában is rendre helytáll. Ha igazi gyömbérfüggő vagy, akkor annak sincs semmi akadálya, hogy otthon neveld ezt az egyébként illatos, szép és színes növényt.

Már az elején van egy remek hírünk: az otthoni gyömbértermesztés egyáltalán nem ördöngös feladat, a friss házi gyömbér neveléséhez nincs másra szükség, mint egy nagyobb cserépre, és máris indulhat a csíráztatás.

Gyömbérültetés lépésről-lépésre

  • A legegészségesebb cserepes gyömbéreket megbízható növényárudákból, illetve kertészeti áruházakban szerezheted be, illetve ezeknek az üzleteknek a weboldalán is megrendelheted. Előfordulhat, hogy az élelmiszerboltokban vásárolt gumót csírázásgátló anyaggal vonták be, ami megakadályozza, hogy az üzletben kihajtson, ezért, ha innen vásárolsz, mindenképp tisztítsd meg a gyömbért: áztasd be az új gyömbérgumónkat 24 órára, mielőtt az elültetéshez feldarabolnád.
  • Az ültetéshez egy széles, lapos konténert válassz. A gyömbér gyökerei vízszintesen nőnek, így a szélesség fontosabb szempont, mint a mélység. Ezután töltsd meg az edényt tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű földdel.
  • A gyömbér gumóját szeleteld vékony darabokra. Válassz ki olyan darabokat, amelyeknek vannak kisebb-nagyobb bemélyedések a gumó felszínén, ugyanis a csírák itt fognak kihajtani. Helyezd a gumódarabot a földdel töltött cserépbe úgy, hogy a gyökéren lévő bemélyedések felfele nézzenek. Ezután takard be kb. 4 cm vastagon földdel.

Az elültetés utáni első időszakban öntözd rendszeresen a növényed, vagy vízzel permetezd a földjét. És más már nem is hiányzik, csak egy kis türelem, ugyanis több hétig is eltarthat, amíg a gyömbér kihajt.

Gyömbértermesztés otthon

A gyömbér virágzása az ültetés utáni második évben várható. Többféle színben, formában pompázik (Fotó: Getty Images/Kriangkrai Thitimakorn)

Az immunerősítésre is alkalmas gyömbér nem szereti az erős napfényt, ezért érdemes félárnyékos helyet választani, elég heti egyszer-kétszer megöntözni 1-2 deciliter vízzel. Figyelj rá, hogy nem öntözd túl, mert ha túl sok vizet kap, akkor könnyedén rohadásnak indul.  A 20 fok körüli hőmérsékletben fejlődik igazán.

Készíts gyömbérteát!

Mosd meg, majd reszeld le körülbelül ujjpercnyi gyömbért, és lassú tűzön, fél liter vízben forrald 15-20 percig. Ezután szűrd le és már ihatod is.

A gyömbérnek általában három-négy hónapra is szüksége van, hogy beérjen. A rizómák (gyökértörzs, a gyömbér ehető része – a szerk.) körül a földet told félre, és látni fogod, hogy a felületük bütykös, dudoros. A gyökereket távolítsd el, tisztítsd meg, és már fel is használhatod.

Ezeket is tudtad a gyömbérről?

  • Már legalább ötezer éve használják orvosi és étkezési célokra.
  • A gyömbér az egyik legkiválóbb orvosság a gyomorrontás ellen.
  • Dán kutatók szerin a gyömbér kedvezően hat a migrénes fejfájásra is.
  • Segít csillapítani az ízületi gyulladások okozta fájdalmat.

Olvass lakberendezési trendekről is:

via

(Nyitókép: Sutthiwat Srikhrueadam/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top