A tepsis tésztaételeket jóformán úgy variáljuk, ahogy szeretnénk, olyan hozzávalókat tehetünk hozzá, ami épp otthon találunk, vagy amihez kedvünk van. A lehetőségek száma végtelen, mi a 3 kedvencünket hoztuk el.
Négysajtos tepsis tészta
Az, aminek a nevében szerepel a „négysajtos”, rossz nem lehet! Garantáljuk, hogy ez a sajtos tésztaétel is nagyon finom!
Hozzávalók:
- 50 dkg penne
- 1 fejvöröshagyma
- 3 dl tejszín
- 1 konzervkukorica
- 5 dkg reszelt trappista
- 5 dkg reszelt parmezán
- 5 dkg kéksajt
- 5 dkg reszelt eidami
- só
- bors
Elkészítés:
Vágd apróra a vöröshagymát, pirítsd meg az olajon, majd öntsd fel tejszínnel. Közben tedd fel sós, lobogó vízben a tésztát főni. Ha megfőtt, szűrd le, és egy kivajazott tepsibe öntsd bele még melegen. Add hozzá a hagymás tejszínt, a kukoricát, szórd rá a négyféle sajtot, és alaposan keverd össze. Annyi trappista sajtot hagyj, hogy a tetejére maradjon, majd 180 fokra előmelegített sütőben addig süsd, amíg a sajt meg nem pirul.
Paradicsomos-gombás spagetti
Ha valami egészen frissre és könnyűre vágysz, ezt a paradicsomos tésztaételt készítsd el! Ha a paradicsomos tésztát egy kis plusszal is feldobnád, kövesd Gwyneth Paltrow tésztareceptjét!
Hozzávalók:
- 20 dkg szeletelt csiperkegomba
- 25 dkg spagetti
- 3 dl paradicsomszósz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- kakukkfű, oregánó, bazsalikom
- 30 dkg parmezán
- só, bors
Elkészítés:
Fogj egy serpenyőt, önts bele olívaolajat, és piríts meg rajta a gombát. Ezután öntsd hozzá a paradicsomszószt, add hozzá a tört fokhagymát, a fűszereket, és forralásig főzd. Most jöhet a parmezán, majd az egészet folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzd további 5 percig.
Közben tedd fel főni a spagettitis, arra ügyelj, hogy al dente legyen, és ha minden kész, öntsd egy olívaolajjal kikent jénai tálba, vagy tepsibe, keverd el a paradicsomszósszal, és szórj a tetejére reszelt parmezánt. 170 fokos sütőben süsd 10 percig, és már tálalhatod is!
Juhtúrós rakott tészta
Juhtúróval minden finomabb, és egy egészen egyszerű rakott tésztát is isteni finommá tudja varázsolni. Ha extra gyorsan szeretnél ebédet vagy vacsorát készíteni, ezt a receptet javasoljuk!
Hozzávalók:
- 25 dkg juhtúró
- 50 dkg penne
- 20 dkg füstölt juhsajt
- 3 dl tejföl
- só bors, metélőhagyma
Elkészítés:
Tegyél fel egy fazékban sós vizet főni, majd, ha már forr, főzd meg benne a tésztát félkeményre. Amíg a tészta fő, keverd el a tejfölben a juhtúrót, kockázd fel egészen apróra a juhsajtot, add hozzá a fűszereket. Utolsó mozzanatként fogj egy kivajazott tepsit, öntsd bele a tésztát, rá a juhtúrós tejfölt, és a tetejére szórj sajtot. 180 fokon süsd addig, amíg a sajt kicsit megpirul, ami körülbelül 15 perc.