Az egytálételekben az a legjobb, hogy alig kell mosogatni utánuk, meg persze azért is imádjuk mindet, mert alig 30 perc alatt elkészülnek általában. A következő három egytálétel is villámgyorsan az asztalra kerül, de csak óvatosan, mert csípős fogások lesznek!
Felturbózott chilis bab
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 250 gramm darált marhahús
- 4 bögre alaplé
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 2 konzerv vörösbab
- 2 teáskanál chilipor
- 1,5 teáskanál fűszerkömény
- só, bors
- 250 gramm száraztészta
- ¾ bögre reszelt cheddar sajt
- 2 evőkanál petrezselyem
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a darált marhahúst a hagymával és fokhagymával megpirítjuk benne. Hozzáadjuk az alaplét, paradicsomot, a lecsöpögtetett babot, chiliport, sót, borsot és alaposan elkeverjük. Ehhez a keverékhez máris jöhet a tészta, így együtt fogjuk megfőzni az egészet 13-15 perc alatt. Amikor megpuhult a tészta, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a reszelt sajttal és adunk még neki 2 perc pihenőt, mielőtt tálaljuk megszórva a friss petrezselyemmel.
Csirkés rizses csípős egytál
Hozzávalók:
- 4 csirkemellfilé
- 5 teáskanál Cajun fűszerkeverék
- 1 bögre rizs
- 2,5 bögre alaplé
- 1 kaliforniai paprika
- 1 szál csípős kolbász
- friss koriander
Elkészítése:
A csirkemelleket feldaraboljuk, befűszerezzük két teáskanál Cajun fűszerkeverékkel. Egy nagy serpenyőben hevítünk olajat, melyben a csirkéket megpirítjuk, majd kiszedjük egy tányérra a húst. Ezután jöhet a serpenyőbe a felkarikázott kolbász, amit szintén zsírjára pirítunk és kiszedjük a hús mellé. Ugyanebben a serpenyőben főzünk tovább: beledobjuk a rizst, felkockázott kaliforniai paprikát, a maradék Cajun fűszerkeveréket, felöntjük az alaplével és lefedve főzzük 20-25 percig, amíg a rizs fel nem szívja az összes folyadékot. A sült csirkemellet és kolbászt is hozzákeverjük a rizshez, majd korianderrel megszórva tálaljuk.
Vega csicseriborsós curry
Hozzávalók:
- 2 bögre párolt karfiol
- 400 gramm csicseriborsó konzerv
- 400 ml kókuszkrém
- 400 gramm konzerv darabolt paradicsom
- 1 hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- ¾ evőkanál őrölt koriander
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál chilipor
- 1 teáskanál cayenne bors
- 1 csipet fahéj
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben hevítjük az olajat, rádobjuk a felkockázott hagymát, fokhagymát, majd a fűszereket is, és így együtt pirítjuk pár percig az egészet. Jöhet hozzá utána a paradicsom, amivel újabb egy percig rotyogtatjuk, majd belekeverjük a kókuszkrémet, a lecsöpögtetett csicseriborsót és a karfiolt is. Lassú tűzön, lefedve főzzük 7 percig úgy, hogy néha megkeverjük, majd további 3 percig hagyjuk főni fedő nélkül. Főtt rizzsel szokták tálalni, de magában, köret nélkül is teljes értékű egytálétel lesz belőle.
Kiemelt kép: Getty Images