nlc.hu
Otthon

Csípős egytálételek recept

3 villámgyors egytálétel, ha bírod a csípőset

Az egytálételekkel nem foghatunk mellé, ha hirtelen kell ebédet vagy vacsorát teremteni az asztalra. Azonban a következő fogásokat inkább csak azoknak ajánljuk, akik bírják, ha csípős az étel.

Az egytálételekben az a legjobb, hogy alig kell mosogatni utánuk, meg persze azért is imádjuk mindet, mert alig 30 perc alatt elkészülnek általában. A következő három egytálétel is villámgyorsan az asztalra kerül, de csak óvatosan, mert csípős fogások lesznek!

Felturbózott chilis bab

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 250 gramm darált marhahús
  • 4 bögre alaplé
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 2 konzerv vörösbab
  • 2 teáskanál chilipor
  • 1,5 teáskanál fűszerkömény
  • só, bors
  • 250 gramm száraztészta
  • ¾ bögre reszelt cheddar sajt
  • 2 evőkanál petrezselyem
Ilyen a chilis baba sajtos tésztával

A chilis bab és a sajtos tészta szerelméből született egytálétel (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a darált marhahúst a hagymával és fokhagymával megpirítjuk benne. Hozzáadjuk az alaplét, paradicsomot, a lecsöpögtetett babot, chiliport, sót, borsot és alaposan elkeverjük. Ehhez a keverékhez máris jöhet a tészta, így együtt fogjuk megfőzni az egészet 13-15 perc alatt. Amikor megpuhult a tészta, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a reszelt sajttal és adunk még neki 2 perc pihenőt, mielőtt tálaljuk megszórva a friss petrezselyemmel.

Csirkés rizses csípős egytál

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 5 teáskanál Cajun fűszerkeverék
  • 1 bögre rizs
  • 2,5 bögre alaplé
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 szál csípős kolbász
  • friss koriander
Kolbászos, csípős egytálétel

Ez az egyik leggazdagabb egytálétel (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A csirkemelleket feldaraboljuk, befűszerezzük két teáskanál Cajun fűszerkeverékkel. Egy nagy serpenyőben hevítünk olajat, melyben a csirkéket megpirítjuk, majd kiszedjük egy tányérra a húst. Ezután jöhet a serpenyőbe a felkarikázott kolbász, amit szintén zsírjára pirítunk és kiszedjük a hús mellé. Ugyanebben a serpenyőben főzünk tovább: beledobjuk a rizst, felkockázott kaliforniai paprikát, a maradék Cajun fűszerkeveréket, felöntjük az alaplével és lefedve főzzük 20-25 percig, amíg a rizs fel nem szívja az összes folyadékot. A sült csirkemellet és kolbászt is hozzákeverjük a rizshez, majd korianderrel megszórva tálaljuk.

Vega csicseriborsós curry

Hozzávalók:

  • 2 bögre párolt karfiol
  • 400 gramm csicseriborsó konzerv
  • 400 ml kókuszkrém
  • 400 gramm konzerv darabolt paradicsom
  • 1 hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ¾ evőkanál őrölt koriander
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál cayenne bors
  • 1 csipet fahéj
Isteni csicseriborsós egytálétel

Körettel vagy magában is megállja a helyét a csicseriborsós curry (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben hevítjük az olajat, rádobjuk a felkockázott hagymát, fokhagymát, majd a fűszereket is, és így együtt pirítjuk pár percig az egészet. Jöhet hozzá utána a paradicsom, amivel újabb egy percig rotyogtatjuk, majd belekeverjük a kókuszkrémet, a lecsöpögtetett csicseriborsót és a karfiolt is. Lassú tűzön, lefedve főzzük 7 percig úgy, hogy néha megkeverjük, majd további 3 percig hagyjuk főni fedő nélkül. Főtt rizzsel szokták tálalni, de magában, köret nélkül is teljes értékű egytálétel lesz belőle.

Kiemelt kép: Getty Images

Források: 1, 2, 3

Mi lesz a desszert?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top