nlc.hu
Otthon

13+1 érdekesség a Burdzs Kalifáról

Megmászták, és filmet is forgattak az üvegpanelein – na de hogy mossák le azokat? 13+1 érdekesség a Burdzs Kalifáról

160 emeletes és 828,9 méter magas a világ legnagyobb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa. Tények, érdekességek és Tom Cruise.

1. A Burdzs Kalifa felépítéséhez rengeteg emberre volt szükség: a hivatalos adatok szerint a 2004 és 2010 közt zajló építkezés során minden egyes nap 12 ezer ember (ez nagyjából Sajószentpéter lakosságának felel meg) dolgozott az épületen. 

2. Az épület jelenleg is tengernyi rekord birtokosa. A teljesség igénye nélkül: 

  • A legmagasabb szabadon álló épület.
  • A legmagasabb felhőkarcoló, ami antenna nélkül 828, és a legmagasabb felhőkarcoló antennával, ami így 829,8 méter magas.
  • A legtöbb emelet egy épületben.
  • Itt van a világ leggyorsabb lifjte, sebessége 64 km/óra.
  • Itt van a legmagasabban fekvő kilátó (124. emelet), a legmagasabban fekvő mecset (158. emelet), a legmagasabban fekvő uszoda (76. emelet), és ha már Dubajban vagyunk, akkor természetesen a legmagasabban fekvő szórakozóhely (144. emelet) is.
Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

3. Folytatjuk a sort, de külön pontot érdemel, hogy az épületben van a világ legmagasabban fekvő étterme, ez az At.mosphere, és a 122-edik emeleten található, pontosan 442 méter magasságban. Az étlapon a vegetáriánus fogásoktól kezdve a wagyu marháig sok minden szerepel, az árak pedig finoman szólva is borsosak. Egy főtél 15 ezer forintnyi dirhamnál indul, a már említett wagyu marhából sütött steak ára pedig 70 ezer forint fölé rúg. 

4.  Ha már egy ország fel akarja építeni a világ legmagasabb épületét, akkor egy valamin nem spórolhat: az alapanyagon. Nem az átlagos, hanem a legjobb minőségre van szükség. Az épület fő fő tartószerkezete, azaz 192 darab 50 méter mélyre ásott pillére 45 ezer köbméter vasbetonból áll, ezek “támasztják meg” azt a 330 ezer köbméter betont és 39 ezer tonna betonacélt, ami az épület szerkezetét adja. 

5. Egy ekkora és ilyen magas épületet kívülről takarítani közel sem egyszerű, és ha az ember közelről, vagy éppen pár kilométerről ránéz, nem is jut eszébe, hogy van rajta egy porszem, ugyanis folyton fényesen csillog.  Meglepő lehet, de az ablakokat emberek tisztítják egy kötélen lógva a lehető leghétköznapibb technikával.  Így:

A Burdzs Kalifát 26 ezer üvegpanel borítja, a takarítóbrigádnak három hónapba telik, mire minden egyes panelt lepucolnak. 

6. Az épület látott már bázisugrót

7. Sőt, az épület látta már Tom Cruise-t is az oldalán. A színész a 2011-ben bemutatott Mission Impossible – Fantom Protokoll című filmben “táncol” végig az épület oldalán egy akciójelenet kedvéért. Tériszony-fokozó képsorok: 

8. Az épület olyan magas, hogy átlagosan 15 fokkal hűvösebb van a tetején, mint az alsó szinten. 

9. Tiszta időben a Burdzs Kalifa akár 95 kilométerről is látható. 

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

10. Összesen 57 lift van az épületben, és 8 lépcsőház.

11. 2010-ben, a felhőkarcoló megnyitásakor több mint 10 ezer darab tűzijátékot lőttek az égbe az épületről. Így nézett ki: 

12. 2011-ben Alain Robert, a Pókembernek titulált francia sziklamászó felmászott a Burdzs Kalifa tetejére, a mászás közel 6 órát vett igénybe. A sportoló általában biztosítás nélkül mászik, de az Egyesült Arab Emirátusokban alkalmazott biztonsági rendelkezések szerint ezt nem tehette meg, csak kötéllel mászhatott.  

13. Az átadásig titokban tartották, hogy pontosan milyen magas lesz az épület. Egy dubaji utunk során elmondták, hogy mindezt azért, hogy a konkurencia ne hívjon rá egy ennél magasabb épületet. 

+1: A kilátóteraszon tartanak reggeli jógaórákat, erről ebben a cikkünkben írtunk.

(Kiemelt kép: Pixabay) 

Dubaj 2021: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top