nlc.hu
Utazás

A legmagasabb látnivalók Dubajban

A legmagasabb épületek és panorámás éttermek Dubajban, hogy tényleg a felhők fölött érezd magad

Felmerészkednél a világ legnagyobb épületére? Elfogyasztanál egy isteni vacsorát, miközben a lábaid negyven méterrel a város felett lógnak a magasban? Rengeteg lehetőséged van madártávlatból rácsodálkozni Dubajra, ahol a határ tényleg a csillagos ég!

Dubaj utcáin sétálni lenyűgöző élmény, hiszen a Perzsa-öböl partján fekvő, népes város rengeteg látnivalót nyújt a hatalmas felhőkarcolóktól kezdve a tengerpartokon át a bazárokig. Mégis most közelítsük meg rendhagyó módon a várost, mégpedig magasról, hiszen időről-időre így is érdemes letekinteni erre a ragyogó metropoliszra. Ez Dubajban könnyen megtehető, köszönhetően a sok lélegzetelállító „magaslati” látnivalónak. Akár egy felhőkarcoló tetején szeretnél egy frissítő koktélt elfogyasztani, akár egy hőlégballonról tekintenél le a városra, a látvány egészen biztosan bevésődik majd az emlékeidbe. Vigyázat, tériszonyosoknak szédítő élmény lehet!

Érdemes néhány órát szentelned Dubaj egyik legújabb látványosságára, a Dubai Frame-re, amely a legnagyobb, 150 méter magas és 93 méter széles képkeret a világon. A Zabeel parkban található építészeti nevezetességről a The Guardian úgy számolt be, hogy a „bolygó legnagyobb képkerete”. A Dubaj Frame tényleg keretbe foglalja a várost, hiszen egyik oldalról a történelmi, a másikról a modern Dubajt látni. A keret múzeum is egyben: különféle holografikus elemekkel díszített animációkban mutatja be a város fejlődésének történetét. 

A legmagasabb épületek és éttermek Dubajban

Dubaj Keret, a világ legnagyobb képkerete (Fotó: Unsplash)

Ha még magasabbra merészkednél, kihagyhatatlan látnivaló lesz számodra a Burdzs Kalifa, ami a nagyok között is a legnagyobb. 828 méterével a világ legnagyobb épületének számít, de nemcsak ebben rekorder: ez a világ legmagasabb szabadon álló szerkezete, és itt található a világ leghosszabb utazási távolságával rendelkező liftje is, ami ráadásul extra gyorsan juttat a csúcsokra. A kilátóba különböző jegyek vásárolhatóak: a 125. emeleten már tökéletesen belátni az egész várost, a 148. emeleten pedig ténylegesen lélegzetelállító a látvány, különösen, ha naplementés jegyre fizettél be.

A legmagasabb épületek és éttermek Dubajban

Burj Khalifa, Dubaj (Fotó: Unsplash)

Ha igazi ínyenc vagy, és a látványt összekötnéd gasztronómiai élményekkel, Dubajban erre is lesz lehetőséged. Ahogy a neve is sugallja, a Level 43 Sky Lounge egy szabadtéri terasz, amely a Sheikh Zayed út feletti 43. emeleten található, és az egyik legszembetűnőbb 360 fokos kilátást nyújtja Dubaj belvárosára. Nappal a hely tetőtéri medenceként is működik, ahol napozás és koktélivás közben csodálhatod meg a tájat, éjjel a terasz ultramodern sushi bárrá alakul, remek kilátással a csillogó városra. Nem szerényebb magasságokban fekszik, viszont elképesztő látványt nyújt Dubaj látképére a Ce La Vi a Sky View Hotel 54. szintjén, amelynek Skybarjában relaxálhatsz koktélokat szürcsölgetve, isteni ázsiai fogásokat próbálhatsz ki, sőt akár meg is mártózhatsz a medencében. Ha pedig sushit falatoznál a város fölött, a Raffles Hotelben található Tomo teraszán tedd ezt meg. A 17. emeleten, a város nyüzsgésétől távol, a Burj Khalifa és az Emirates Towers pislákolásával a távolban, a Tomo Lounge az egyik legszebb rálátást nyújtja a városra.

Amennyiben bevállalós vagy, és tényleg nincs tériszonyod, szó szerint is ehetsz a fellegekben. A város szabadtéri étkezési koncepciója, a Dinner in the Sky, vagyis a vacsora az égben. A Belgiumból származó „úszó” ebédlőasztalok trendje Dubajt is meghódította: a séfek a föld felett több tíz méterre készítik el a menüt, miközben te egy hatalmas daru segítségével emelkedsz az égbe, hogy elfogyaszd a magaslati vacsorát. Persze jogosan vetődhet fel benned a kérdés, hogy kimehetsz-e a mosdóba. A válasz röviden annyi, hogy nem, mindenképp gondoskodj erről a vacsora előtt, még odalent. Attól nem kell tartanod, hogy lezuhansz, az asztalokat hatalmas fémkötél támasztja alá, és a vendégek is alaposan be vannak kötve. Ha az ámulattól netán kiesne a szádból a finom falat, nem kell aggódni, egy biztonsági felület felfogja a tárgyakat. Táska ezért nem is vihető fel, telefon is csak saját felelősségre. Próbáld ki például a Flying Cup lebegő éttermét, ahol a föld felett 40 méterrel ehetsz, miközben lábaid szabadon lógnak a város fölött.

A legmagasabb épületek és éttermek Dubajban

Ebéd a magasban (Fotó: Dinner in the Sky/Facebook)

Ha az ételeket már megemésztetted, de az élményekből még nem elég, számos más, alternatív módon is a felhők fölött járhatsz Dubajban. A hőlégballonos túrák az egyik legélvezhetőbb élményt nyújtják. A légballonok hajnalban szállnak fel, amikor a felkelő nap a sivatag fölé emelkedik, ráadásul ilyenkor tökéletesek az időjárási körülmények. A hőlégballontúra időtartama egy óra, de egy életre emlékezni fogsz rá, hiszen – az időjárás függvényében – 2-4000 méterre emelkedik a sivatag magas, vörös dűnéi fölé.

A legmagasabb épületek és éttermek Dubajban

Hőlégballonozás a sivatag fölött (Fotó: Hot Air Balloons Bubai/Facebook)

Ha még ennél is bevállalósabb vagy, próbáld ki az Xline Dubai Marinát, ami a világ legesleghosszabb városi drótkötélpályája: egy kilométer hosszan, 80 km/óra sebességgel, a város fölött 170 méter magasan húzódik. Ha szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni a Dubajban töltött napjaidból, akkor neked találták ki a városi kötélpályát, amely az egyik Amway-toronyról indul, a Marina Mall bevásárlóközpontig jut, lefelé csúszva pedig megcsodálható a Princess-, valamint a Cayan-torony is. A csúszásodról még videó is készül.

Ha a világhírű Palm Jumeirah mesterséges szigetén jársz, mindenképp érdemes egy látogatást tenned a The View at The Palm 240 méter magasan lévő kilátójába, amely 360°-os körpanorámában mutatja meg többek között az Arab-öbölt és a pálmafát formázó szigetet is.

Ha pedig ténylegesen elemelkednél a földről, számos lehetőséget találhatsz sétarepülés túrákra hidroplán repülőgéppel. A repülési idő általában 40 perc, ami alatt a hipermodern Cessna hidroplánnal berepülöd Dubaj legnépszerűbb látványosságait, például a Burj Khalifát, a Pálma-szigetet, a Burdzs al-Arab, vagyis az Arabok tornya építészeti remekművet. Árfekvéstől függően, akár Abu Dhabiba is tehetsz egy kitérőt, igaz így öt órával, és legalább 5-600 dollárral kell számolnod. Dubajban a határ tényleg a csillagos ég.

A legmagasabb épületek és éttermek Dubajban

Gyönyörű kilátás a városra hidroplánnal (Fotó: Unsplash)

Ezek is lenyűgöznek Dubajban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top