nlc.hu
Otthon

A celózia gondozása

Így neveld a celóziát, a rikító balkonnövényt!

A celózia igen határozott és látványos dísznövény, mely balkonládában vagy a kertben egyaránt jól mutat. És a gondozása sem ördöngősség.

A celózia vagy magyarparéj nálunk elsősorban egynyári dísznövényként ismert. Többféle változata létezik, a kertészetekben leggyakrabban a tollas celóziát, a bíbor celóziát, valamint a tarajos celóziát találjuk meg. Mexikóban, Dél-Amerika északi részén, Afrikában, Nyugat-Indiában, Dél-, Kelet- és Délkelet-Ázsiában is közkedvelt növény, ám ezeken a tájakon nem elsősorban dekorációként funkcionál. Fogyasztják leveles zöldségként, de gyógynövényként is használják, többek között gyulladások, illetve hasmenés enyhítésére, valamint sebgyógyításra és bőrbetegségek ellenszereként, sőt, cukorbetegség kezelésére is.

Celózia

A legnépszerűbb színváltozat (Fotó: Getty Images)

Sárga, narancspiros vagy bíborszínű virágaival a balkonok és a kertek figyelemfelkeltő dísze lehet. A fényt és a meleget kedveli, épp ezért tavasz végén, nyár elején érdemes kiültetni, napos vagy legfeljebb félárnyékos helyre, jó vízáteresztő, kissé homokos, szerves anyagokban gazdag talajba. 

Celózia

Tollas celózia (Fotó: Getty Images)

Ahhoz, hogy szépen fejlődjön és bőségesen virágozzon, a földjét állandóan nedvesen kell tartani, azonban öntözéskor ügyelni kell arra, hogy csak a tövébe kerüljön víz, a leveleire és a virágaira ne, illetve, hogy pangó víz ne maradjon alatta, azt ugyanis a gyökerei nem viselik el. Műtrágyázást nem feltétlenül igényel, azonban ha szeretnéd serkenteni a fejlődését, lassan kioldódó, szemcsés műtrágyával megteheted. 

Az elszáradt virágok lecsipkedésével gazdagabb virágzásra, míg a szárak visszavágásával bokrosodásra ösztönözheted a növényt.

Tarajos celózia

Tarajos celózia (Fotó: Getty Images)

A rovarokkal, kártevőkkel szemben ellenálló, azonban gombás betegségek, például a penész vagy a lisztharmat megtámadhatják. Ezek ellen a sérült levelek eltávolításával, illetve gombaölő alkalmazásával védheted meg.

Még több kertészkedés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top