Az első és a legfontosabb, hogy bármennyire is kézenfekvőnek tűnik, ne ess neki az indukciós főzőlapnak. Ha nem akarod összekaristolni, a főzőlap tisztítása mindenképpen kíméletes megközelítést kíván.
Csak óvatosan a cukros nyalánkságokkal!
Sokan azt a taktikát követik, hogy megvárják a főzés végét, majd csak utána takarítják fel a kifröccsent ételt. Ha valamilyen cukros krém vagy karamell fut ki az indukciós főzőlapra, azon nyomban töröld fel, mert kárt tehet benne.
Ha a folt a főzőfelületen található, előbb kapcsold ki a készüléket, és várj egy kicsit, amíg lehűl, vagy legalább húzz sütőkesztyűt. Ezután már bátran letörölheted a szennyeződést egy puha ronggyal, amit előzetesen benedvesítettél.
A többi, kevésbé makacs ételfolt felszámolása már nem ennyire sürgető. Ha épp időszűkében vagy, akár a soron következő takarítást is megvárhatod vele, de a cukor… a cukor az SOS!
Íratlan szabály: ne súrold
Ha az indukciós főzőlappal nem bánsz kíméletesen, könnyen megsérülhet, ezért a súrolószereket és a dörzsszivacsot kapásból felejtsd el. A legjobban akkor jársz, ha kifejezetten az indukciós főzőlaphoz ajánlott tisztítószereket, illetve mosogatórongyot használsz.
Fontos, hogy minden egyes takarítás végén szaladj végig a főzőlapon egy nedves ronggyal is, nehogy foltokat hagyjon maga után, majd töröld szárazra.
Kaparni lehet…
Ha meggyűlik a bajod a főzőlapra száradt ételmaradékokkal, dörzsölgetés helyett egy egyenes pengével, gittkéssel, esetleg kerámiakaparóval próbáld lekaparni róla. Persze ez a művelet sem veszélytelen, kellő körültekintést igényel, mivel könnyedén megkarcolódhat a felület. Ennek elkerüléséhez 30 fokos szögben tartsd a pengét és ne nagyon nyomd rá a főzőlapra.
Vízfoltos a főzőlap? Amit keresel, az a desztillált víz
A kemény víz okozta foltok eltávolításához egy hagyományos tisztítószer nem feltétlenül elegendő. Ami megoldja a problémát, az a desztillált víz. Csak nedvesíts be vele egy törlőkendőt, menj végig a foltokon, majd töröld le a maradék ecetet egy desztillált vizes ruhával.
Vesd be a citromot
Kapcsold be a főzőlapot, hagyd, hogy felmelegedjen, majd várd meg, amíg langyosra visszahűl. Ezután dörzsöld át egy félbevágott citrommal. Várj egy kicsit, hogy a citromsav hasson (ez körülbelül 10-15 perc), majd puha, nedves ronggyal töröld át a felületet.
Ne menjen el a kedved tőle: az indukciós főzőlap előnyei:
- Az energiafogyasztás akár 40-50%-kal csökkenhet
- Biztonságosabb a használata, mert nincs láng a főzésnél
- Gyorsabb ételkészítésre képesek, mint a hagyományos főzőlapok
- Biztonságos és gazdaságos, mert a főzőlap csak akkor melegszik, ha edény van rajta, nincs égésveszély
- Nem melegíti fel a konyhát, gazdaságosabb, mert a hő csak az edényben keletkezik
Lakásfelújítás okosan:
- Felújítás előtt mindenképp nézzük át az ingatlanunk biztosítását
- A kockás papírtól a kész tervig – miért van szükségünk építészre?
- 5 filléres ötlet rusztikus fürdőszobára – így tedd egyedivé a fürdődet!
(Nyitókép: Getty Images/ra-photos)